S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Tritón del jardín de la Glorieta - València

Vés enrere Tritón del jardín de la Glorieta

Tornar

Patrimoni retira l’escultura del Tritó del jardí de la Glorieta per restaurar-la i fer-ne una rèplica

• L'escultura del Tritó es troba en la Glorieta des de mitjans del segle XIX

11/12/2023

  • L’escultura és obra de l’escultor Giacomo Antonio Ponzanelli
  • L’obra formava part de l’antic Hort de Pontons i es traslladà a la Glorieta a mitjans del segle XIX

El Servici de Patrimoni Històric i Artístic de l’Ajuntament ha decidit retirar l’escultura del Tritó de l’artista italià Giacomo Antonio Ponzanelli que, des de mitjans del segle XIX, es troba al jardí de la Glorieta. L’escultura, que originàriament formava part del conjunt escultòric de l’Hort de Pontons, va ser traslladada a la Glorieta l’any 1833, retirada posteriorment l’any 1844 i tornada a ubicar de nou en el mateix lloc l’any 1860.

La peça, inspirada en l’obra de Bernini, forma part actualment d’una de les fonts que adorna la Glorieta. Com a conseqüència de la humitat i de la llarga estada en via pública, l’obra presenta problemes de brutícia, erosió, rovellament, badalls i escletxes que fan necessària la retirada per a procedir-ne a la restauració.

Igualment, el Servici de Patrimoni Històric i Artístic planteja la necessitat de realitzar una còpia de l’escultura en 3D per a col·locar-la en via pública i preservar l’original en un espai musealitzat de la ciutat per evitar-ne el deteriorament. L’escaneig de l’escultura afectarà no només al Tritó, ubicat en la Glorieta, sinó també a l’escultura del Neptú, també de Ponzanelli i situada al Parterre.

El regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha explicat que “hem decidit traslladar la peça del Tritó als magatzems municipals per evitar que l’estat empitjore davant l’exposició constant a les inclemències de l’oratge. Una vegada es restaure, traslladarem la figura original al Museu de la Ciutat per mirar per una millor conservació i on romandrá amb la resta d’escultures del mateix autor que s’hi conserven a l’interior. Tot en compliment de les recomanacions del Consell Valencià de Cultura”.

El regidor ha recordat que el Consell Valencià de Cultura, en un informe de maig de 2011, va concloure que “convindria vetlar amb cura especial pel patrimoni escultòric per procedir a la restauració urgent de les obres més deteriorades i, en els caspo de major valor patrimonial o artístic, a la substitució per rèpliques”.

Els jardins de la Glorieta i els elements decoratius que l’integren estan declarats com a Bé de Rellevància Local (BRL) de la ciutat de València. En concret, les escultures del Tritó i el Neptú de Giacomo Antonio Ponzanelli tenen un gran valor patrimonial i van ser adquirides per l’Ajuntament de València entre els anys 1817 i 1820.