Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Instalaciones deportivas València - València

Vés enrere Instalaciones deportivas València

Volver

Rocío Gil: “L'herència és lamentable. Han deixat un forat de 5 milions d'euros i 34 convenis i 5 concessions caducades”

• Rocío Gil: "València es mereix unes instal·lacions esportives de qualitat"

12/12/2023

  • La regidora d'Esports, Rocío Gil, ha defensat que “València es mereix unes instal·lacions de qualitat” i ha anunciat que tots els recursos d'este mandat es dedicaran a mantindre i reposar les instal·lacions. “Només s'inauguraran els projectes heretats”, ha afirmat
  • En els huit anys anteriors no s'ha renovat cap concessió, “la qual cosa ha generat despeses que es podrien haver dedicat a la millora de les instal·lacions”, ha lamentat la delegada

La regidora d'Esports, Rocío Gil, ha lamentat este divendres l'estat de les instal·lacions esportives de la ciutat i les condicions en què es troben tant les concessions administratives com les dependències esportives de gestió directa i de gestió indirecta. Acompanyada per la directora de la Fundació Esportiva Municipal, Mª Ángeles Vidal, la regidora d'Esports ha informat sobre l'estudi realitzat, i s'ha compromés a “treballar perquè València torne a tindre les instal·lacions com deuria, de qualitat i en condicions”, i ha criticat la gestió del govern anterior, “que ha deixat una situació complicada i deplorable”.

Gil ha fet un repàs de les tres modalitats en les quals funcionen les instal·lacions esportives a la ciutat, concessions administratives, gestió indirecta i gestió directa, i ha denunciat la situació en tots els casos. Respecte a les concessions administratives, la regidora d'Esports ha explicat que el 100% d'elles estaven caducades en 2019, és a dir, que en 8 anys no s'havia renovat cap. “Això ha generat uns desequilibris econòmics a les empreses concessionàries (per preus no actualitzats des de 2016, per haver hagut de continuar pagant el cànon anual malgrat haver caducat la concessió…entre altres conceptes), per import de 4.864.606,77 euros, que ha hagut de pagar l'Ajuntament”, ha denunciat. “I això que en eixa xifra no s'han inclòs els desequilibris pels efectes del covid”, ha subratllat la regidora, que ha assegurat que “eixos diners es podria haver dedicat a altres finalitats”.

L'any que ve caducaran les concessions dels complexos de piscines del Parc de l'Oest, Castellar-Oliveral, Benicalap i del poliesportiu de La Hípica. “I malgrat tot això, el govern anterior no va tindre cap previsió ni va realitzar cap iniciativa”, ha lamentat la regidora, qui ha assegurat que en estos mesos de l'actual govern ja s'han iniciat els treballs “perquè el pròxim estiu puguen ja funcionar amb una fórmula jurídica en ordre”.

En segon lloc està el cas de les 34 instal·lacions esportives que funcionen per gestió indirecta, és a dir, a través de clubs i federacions, i que registren més d'un milió d'usos a l'any (1.062.793, segons les dades de l'estudi efectuat). De nou tots els acords estan vençuts, el 100% caducats, ha assegurat Rocío Gil. La regidora ha reconegut que l'equip de govern anterior “sí que es va reunir amb els clubs i federacions”, atés que la llei actual ja no permet renovar la fórmula de gestió, “però no s'ha arbitrat una altra fórmula”. Per contra, el govern actual ha proposat una solució: l'autorització demanial, és a dir, l'ús d'este títol habilitant que permet l'ús especial o privatiu d'un bé de domini públic l'ocupació del qual requerisca únicament instal·lacions desmuntables o béns mobles, i per un màxim de quatre anys. En esta formulació s'està treballant en estos moments.

Tal com ha explicat Rocío Gil, “en la primera reunió que vam tindre del Consell Rector de la Fundació Esportiva Municipal em vaig comprometre a tindre, per al segon consell, un esborrany sobre esta eina; i este mateix divendres ja el tindrem”. Amb això, ha assegurat la delegada, “es donarà resposta al situació d'inseguretat jurídica dels 34 clubs i federacions que treballen a la ciutat en les instal·lacions”.

Goteres en les teulades, calderes trencades, paviments danyats...

Finalment, la regidora s'ha referit a les instal·lacions esportives que funcionen mitjançant gestió directa, “la fórmula més pura de la prestació de servici públic en l'àmbit dels esports”, tal com ha subratllat Rocío Gil, qui ha assegurat que “totes les instal·lacions esportives estan ara mateix en condicions molt dolentes, amb goteres en les teulades, calderes desbaratades, paviments danyats, sostres en mal estat…” Com a exemple, ha mostrat fotografies dels poliesportius Malva-rosa i Natzaret, encara que ha assegurat que la situació “és generalitzada”.

Davant este panorama, la regidora s'ha compromés a treballar per a donar solució a totes estes mancances “perquè València es mereix unes instal·lacions esportives de qualitat, i actualment no estan com deurien. I a això dedicarem tots els nostres esforços”.

Rocío Gil ha explicat que la decisió del govern actual és “que només s'inauguraran les instal·lacions heretades, i la resta dels recursos econòmics del mandat els destinarem al manteniment i reposició de les instal·lacions”. “El que no s'ha invertit en 8 anys no podem ara solucionar-ho en 1 o 2 –ha subratllat la regidora- però sí que garantir que en els pròxims 4 anys es posaran en marxa les solucions adequades”.

Recursos multimedia

Rocío Gil