S'està cercant, espereu....

Cooperació econòmica - València

Cooperació econòmica

 

La cooperació internacional per al desenvolupament del municipi de València es focalitza en la promoció i la defensa dels drets de les persones, principalment orientats cap a l'accés a servicis bàsics lligats a la qualitat de vida, tals com la salut, l'educació, l'aigua potable i el sanejament, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, etc.

El propi Pla municipal de cooperació internacional per al desenvolupament determina que siga l'enfocament basat en drets humans (EBDH) el que oriente les polítiques de cooperació cap a l'efectiu compliment dels drets humans com a premissa indissociable del desenvolupament humà que abasta el respecte als drets civils, polítics, econòmics, socials, ambientals i culturals.
Per a això, tenint en compte este enfocament i la seua corresponent assignació de rols entre els seus titulars de drets, de responsabilitats i d'obligacions, l'objecte de la cooperació municipal és propiciar i promoure processos participatius de desenvolupament, on es transformen tant les condicions de vida com les relacions de poder i on les persones i les comunitats en les quals s'integren, es convertisquen en protagonistes del seu desenvolupament.

Foto Germán Caballero (Ramallah-Palestina)

L'Ajuntament de València convoca anualment subvencions dirigides a organitzacions no governamentals de desenvolupament per a finançar actuacions en matèria de cooperació al desenvolupament dirigides als objectius següents:

- La defensa dels drets humans i la promoció de la igualtat.
- El foment de la governabilitat democràtica, l'enfortiment dels governs locals i el suport a la participació de la societat civil.
- El reforç de les institucions públiques i del conjunt dels actors locals amb la finalitat d'assegurar la provisió de servicis socials bàsics per a la ciutadania (Educació, Salut, Aigua i sanejament).
- L'impuls a processos de desenvolupament econòmic i social endògens i sostenibles.
- La protecció i recuperació del medi ambient.
- La construcció de la pau i la prevenció de conflictes.

Foto CERAI (Mali)

Des de 2019, en compliment amb el que establix el Pla municipal de cooperació, la convocatòria de subvencions compta amb dues modalitats: una adreçada a projectes de caràcter anual i una altra, convocada per primera vegada eixe any, que permet el finançament de projectes de fins a dos anys de durada, avançant així cap a una major previsibilitat de l’AOD i cap a la implementació d’accions de més llarg termini. A més s’han incorporat aspectes com la priorització geogràfica (amb Palestina i la població sahrauí com a àrees d’intervenció prioritària); el foment de la participació d’altres servicis municipals en les accions de cooperació i la promoció del intercanvi de sabers entre les poblacions destinatàries dels projectes de cooperació i la ciutadania valenciana.

 

Projectes finançatsConvocatòries projectes cooperació internacional

Comissió de Cooperació Econòmica i TècnicVídeos de projectes

Consell Municipal de Cooperació

El Consell Municipal de Cooperació sorgix com a pilar bàsic i necessari per a la construcció de la política municipal en l’àmbit de la cooperació internacional per al desenvolupament facilitant un espai per a augmentar la participació i la implicació dels agents socials presents a la ciutat. El Consell es va crear l’any 2016 en el marc del procés de recuperació de les polítiques públiques de cooperació iniciat al 2015.

Sessió constitutiva del Ple Consell Municipal de Cooperació, novembre de 2016.

Tal com estableix el Reglament del Consell Municipal de Cooperació, este es definix com “un organisme de caràcter consultiu, de participació i de debat, que reunix els diferents actors de la cooperació en el municipi”. Entre les funcions del Consell es troben:
•  Assessorar sobre la política de cooperació al desenvolupament, proposar les prioritats i criteris que han de regir l’actuació en esta matèria, vetllant per la seua qualitat, eficàcia i transparència.
•  Coparticipar en el procés d’elaboració, implementació i avaluació dels plans de cooperació, així com de les memòries i informes d’avaluació del Pla, de les programacions anuals i de les activitats que continga.
• Facilitar actuacions que promoguen la coherència de la resta de polítiques municipals amb els objectius de la política de cooperació per al desenvolupament.
•   Servir de plataforma per al debat sobre el desenvolupament humà, la defensa dels drets de les persones, l’educació i el compromís cívic de la ciutadania valenciana en este àmbit.

Actualment formen part del Consell de Cooperació: 49 ONGD, la CVONGD, el Fons Valencià per la Solidaritat, la Direcció General de Cooperació de la Generalitat Valenciana, CCOO-PV, UGT-PV, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de València, Col·legi Oficial de Treball Social de Valencia, Col·legi Oficial d’Educadors i Educadores Socials de la CV, la Confederació de Cooperatives de la CV, la Confederació Empresarial Valenciana, Consell de la Juventut, Consell Escolar Municipal, Consell Municipal d’Acció Social, Consell Local d’Immigració i Interculturalitat, Consell Municipal de les Dones i per la Igualtat, Universitat Politècnica de València, Universitat de València, Universitat Catòlica de València i els grups polítics municipals de Ciutadans, Compromís, Partit Popular, Partit Socialista i Vox.
 

Memòries anuals. Reglament del Consell Municipal de Cooperació. Publicació en el BOP. Llistat Consell Municipal Cooperació al Desenvolupament.

Ple:

ActesAcords

Comissió Permanent

Comissions de Treball:

Comissió Comunicació per al Desenvolupament.Comissió EpDCG.Comissió de Cooperació Econòmica i Tècnica.Comissió d'Acció Humanitària.Grup de treball de Comerç Just i Consum Responsable.

Grup de treball d'Instruments de l'AOD municipal