S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El projecte guanyador per dissenyar el Parc de Desembocadura aposta pel verd i l’aigua per connectar el Jardí del Túria amb la mar

La proposta planteja un bosc urbà, espais d’ús ciutadà, una zona de jocs a gran escala que recrea el naufragi de Gulliver i una làmina d’aigua que recorda la platja de Natzaret

• Recreació del futur Parc Desembocadura

23/03/2023

(Con)fluir és el nom del projecte guanyador per al disseny del Parc de Desembocadura, que connectarà l’antic llit del Túria amb els Poblats Marítims. La proposta planteja un bosc urbà semblant al parc de la Rambleta, diversos espais d’ús ciutadà, una zona de jocs a gran escala que recrea el naufragi de Gulliver i una làmina d’aigua que recorda l’antiga platja de Natzaret. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha donat a conéixer este matí el vencedor del concurs internacional d’idees, “una de les obres històriques que transformarà el sud de la ciutat i que repararà un deute històric”.
 

Després d’examinar i valorar els cinc dissenys finalistes, els 12 membres del jurat han triat per unanimitat quin serà el que reformarà la façana marítima i prolongarà el jardí del Túria fins a la mar. L’alcalde ha detallat les claus de (Con)fluir, “una aposta clara i decidida per la renaturalització i la reparació ecològica, urbana i social” d’una superfície de 245.600 metres quadrats, entre el pont de l’Assut de l’Or fins a Natzaret, que suposarà una inversió d’al voltant de 35 milions d’euros. L’equip seleccionat s’encarregarà també de la redacció del projecte i direcció facultativa de les obres de la primera fase: les 9,4 hectàrees que arriben al port, amb un pressupost de 16,7 milions d’euros, dels quals l’Autoritat Portuària n’aportarà el 75 %, i un milió es destinarà a abonar el treball del despatx d’arquitectura.

“El parc dignificarà Natzaret i el Grau, dos barris massa castigats pel desenvolupament industrial i d’infraestructures d’esquena a la ciutadania”, ha manifestat Ribó. “La idea és clara”, ha remarcat, “més verd i més aigua en contraposició a les infraestructures de ciment”. Així, (Con)fluir planteja un bosc urbà que culmina en l’Espai Natzaret, inclou diverses àrees per a ús de la ciutadania i un nou espai de jocs: el vaixell del naufragi de Gulliver, “petició reclamada pel veïnat en el procés participatiu que es va llançar després de la selecció dels projectes, de gran atractiu per a la població infantil i que completa la narrativa iniciada amb la figura que ajau en el tram XII del Jardí del Túria”.

Altre dels elements destacats del futur Parc de Desembocadura serà una làmina d’aigua o llacuna en la zona de la Revolta de Cantarranes, que recordarà l’antiga platja de Natzaret. Igualment, tal com ha indicat el màxim responsable de la ciutat, es pretén “recuperar la morfologia original d’un riu trenat fins al pont de les Drassanes, afavorint la fitoreparació i prevenint inundacions davant pluges intenses mitjançant tancs de tempesta”. D’esta manera, en paraules de Joan Ribó, es “reestructura el tram portuari del riu actualment canalitzat cap a un altre totalment naturalitzat”. A més, es protegirà el barri de l’impacte acústic i visual que genera el recinte portuari a través d’una tipologia de vegetació que actuarà de barrera entre tots dos àmbits.

Per la seua part, la vicealcaldessa ha ressaltat que “el que fa el projecte és confluir l’est i l’oest, i el nord i el sud, posant en el centre Natzaret, un barri que històricament ha estat en un marginal de la ciutat, en una zona completament absorbida per l’impacte de la infraestructura portuària, dividit i separat literalment en l’àmbit de la mobilitat i la connexió amb València”. La proposta, segons ha manifestat Sandra Gómez, suposa “una aposta decidida per la recuperació i reparació ecològica i mediambiental, urbana i social”, que “posa en el centre al veïnat” en incorporar els suggeriments sorgits després del procés participatiu que es va posar en marxa.

La renaturalització del Parc de Desembocadura es farà a partir dels mapes topogràfics antics del riu Túria, intentant recrear les illes que es generaven en la part final, i respectant la biodiversitat lligada al llit fluvial. Així mateix, es contempla la reforma del pont de les Drassanes i es recuperarà l’antic pont per a vianants que unia el carrer Major amb els Poblats Marítims, el qual permetrà connectar el nucli històric de Natzaret amb la infraestructura verda i la resta del municipi.

Gómez ha informat que el termini màxim de redacció del projecte és de huit mesos. Posteriorment, diferents servicis municipals ―Cicle Integral de l’Aigua, Mobilitat, Jardins o Projectes Urbans― hauran de verificar-lo. S’estima que el pla estiga aprovat en un any. La vicealcaldessa ha recordat que la resta de dissenys finalistes, titulats Ombra, riu i conviu, Sendes d’aigua, Riu-diversitat, i Verd-marí, rebran una compensació econòmica de 12.000 euros cadascun.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Sandra Gómez