S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament expressa el condol per la defunció de Santiago Grisolía

Fill predilecte de la ciutat i premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica, va impulsar els premis Jaume I

• L'Ajuntament va nomenar el professor Fill Predilecte l'any 1976

04/08/2022

La corporació municipal ha expressat el seu condol per la mort, als 99 anys, del president del Consell Valencià de Cultura, Santiago Grisolía, fill predilecte de València des de l’any 1976, quan l’Ajuntament va reconéixer la trajectòria del professor, dedicada a l’estudi i la investigació, per contribuir a l’avanç i enriquiment científic de la societat. El bioquímic compta en el seu haver amb un dels més prestigiosos premis que es concedixen a Espanya, el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica (1990), i va impulsar els premis Jaume I, la fundació dels quals presidia.

 

En 2013, Santiago Grisolía va donar a l’Ajuntament els objectes que constituïxen el cursus honorum, això és, la relació de títols, càrrecs i honors que l’estudiós va rebre al llarg de la seua vida professional. El Museu de Ciències Príncep Felip exhibix de forma permanent la col·lecció cedida pel científic a la ciutat, al costat dels espais dedicats a altres noms de la ciència: Severo Ochoa, Ramón y Cajal i Jean Dausset. El llegat incloïa també un joc de te del segle XIX, d’argent sobredaurat, presentat en l’estoig original, que es conserva en el Palau de Cervelló.

Santiago Grisolía, nascut a València al gener de 1923, era doctor honoris causa per 15 universitats (entre elles, les de València i la Politècnica de València, Florència, Siena, Salamanca o l’Autònoma de Madrid), va rebre el reconeixement de col·legis oficials d’universitats de tot el món (des de Kansas, on va estar treballant més de 40 anys fins a la Universitat de Saragossa, Alacant, València o el País Basc, entre altres). Va ser acadèmic d’honor de prestigioses institucions com la Reial Acadèmia de Bèlgica, les acadèmies de Roma, Pàdua, Madrid, Galícia, País Basc, Bilbao o Granada. Posseïa la Gran Creu de l’Ordre Civil d’Alfons X el Savi, la Gran Creu de l’Ordre Civil del Mèrit Agrícola, la Gran Creu de l’Ordre Civil de Sanitat, la Gran Creu de l’Ordre del Mèrit Civil del Ministeri d’Afers Exteriors, la Medalla d’Or al Mèrit de la Investigació i en l’Educació Universitària, i la Gran Creu de l’Ordre d’Isabel la Catòlica.

President de la Fundació Premis Rei Jaume I, president del Comité Científic de Coordinació del Projecte Genoma Humà per a la Unesco, vicepresident del Patronat del Centre Príncep Felip, va presidir també el Consell Valencià de Cultura. Va ser, a més, el impulsor dels Premis Rei Jaume I, i assessor en el comité d’experts en ciència i tecnologia de la Generalitat. Així mateix ha rebut el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica i el Premi a la Investigació Rei Jaume I. Va ser Premi al Mèrit Cultural de la Generalitat, se li va entregar dos voltes l’Alta Distinció de la Generalitat, i va rebre igualment la medalla de les Corts Valencianes, entre molts altres reconeixements que li han arribat de falles, fundacions, col·legis i altres associacions de caràcter civil de la Comunitat Valenciana.