Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La Policia Local de València formarà la Policia Local d'Alacant en delictes d'odi

La Policia Local de València es va convertir l'any 2016 en la primera policia local del món a formar-se davant estos delictes gràcies a un acord subscrit amb l'OSCE i pel qual ja ha format a 344 agents de la seua plantilla

• La formació a la Policia Local d'Alacant començarà el pròxim 7 de febrer

22/01/2022

La Policia Local de València iniciarà, el pròxim mes de febrer una activitat de formació, dirigida a la plantilla de la Policia Local d'Alacant, sobre delictes d'odi. Tal com ha destacat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, “la Policia Local de València s'ha convertit en una referència per a altres policies locals d'Espanya en la formació de delictes d'odi gràcies a l'acord que va subscriure fa sis anys amb l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i que la va convertir, amb el programa Tahcle, en la primera Policia Local del món a formar a la seua plantilla davant esta mena de delictes”.

 

El regidor ha recordat que l'any 2020 es van comptabilitzar a Espanya 1.178 casos de delictes d'odi denunciats, encara que això suposa, segons les estimacions, únicament un 10% del total de delictes d'este tipus que es cometen. Cano ha assenyalat que la formació d'altres policies evidència la “gran faena de la Policia Local de València davant estos delictes i la sensibilitat cap a les víctimes que els pateixen”, i ha subratllat “el deure que tenim, des de l'administració pública, de defensar els drets i llibertats, garantir la diversitat i anticipar-nos a uns delictes que amenacen els mateixos fonaments del nostre Estat de Dret”.

L'inspector de la Policia Local de València, David Garfella, cofundador del Grup Policia i Diversitat, i premi Daniel Wagman de la Plataforma per la Gestió Policial de la Diversitat, serà el responsable de dirigir la formació d'agents de la Policia Local d'Alacant. “Podem evitar el sofriment de molta gent”, ha subratllat l'inspector, qui ha explicat que la violència d'odi és un “problema real als nostres carrers, i hem de crear una sensibilitat cap a les víctimes. Moltes d'elles tenen interioritzat que els poden insultar, menysprear, humiliar, i en molts casos desconfien de la policia perquè es troben en una situació irregular o sense papers” ha afegit.

El regidor Aarón Cano ha destacat que “és fonamental que les policies locals sàpien com han d'intervindre davant esta mena de delictes que –ha afirmat- intenten soscavar el nostre Estat de Dret, són un atac als fonaments de la nostra democràcia, als nostres drets i llibertats dels quals la policia és garant i protectora de tota la ciutadania sense excepció”. “Les societats han canviat, els reptes també i les policies locals han de canviar amb l'evolució de la societat i anticipar-se tot el que puguen als delictes que naturalment, també han canviat”, ha subratllat el regidor Cano.

La formació a la Policia Local d'Alacant, que començarà el pròxim 7 de febrer, inclourà formació respecte a les legislacions autonòmica, nacional i internacional sobre discriminació i delictes d'odi, responsabilitat penal, el tractament de les víctimes, i la necessitat d'habilitar llits i canals de comunicació permanent amb entitats que es dediquen a la protecció dels col·lectius més discriminats per a gestionar amb la major protecció possible la diversitat de cada ciutat. “Un agent ha de saber com intervindre davant un delicte d'odi de manera homogènia i conforme a la legalitat vigent” ha exposat l'inspector Garfella.

El regidor Aarón Cano ha conclòs, assegurant que “hem de garantir la diversitat religiosa i cultural, i les orientacions sexuals”. Cano ha destacat la importància de l'acord subscrit entre l'Ajuntament de València i l'OSCE, que ha destacat a la Policia Local de València com “una referència nacional i internacional en la formació dels i les agents en delictes d'odi. Actualment hi ha una part important de la nostra plantilla amb coneixements per a identificar un delicte d'odi i saber com procedir d'una forma ajustada a dret”, ha assegurat el regidor, qui ha qualificat de “imprescindible que la Policia garantisca i promoga el respecte a la diversitat perquè la nostra societat ho és, diversa i plural i la nostra obligació és protegir i defensar a tota la societat”.

Recursos multimèdia

Aarón Cano