Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Programación nueva temporada teatros municipales - València

Vés enrere Programación nueva temporada teatros municipales

Volver

Els teatres municipals arranquen la nova temporada amb estrenes locals i nacionals, i la celebració dels 20 anys del TEM

• El regidor José Luis Moreno ha destacat “la consolidació i el bon acolliment entre el públic” dels dos teatres municipals de gestió directa

05/07/2024

  • El Teatre El Musical (TEM) commemora dos dècades de trajectòria amb una programació en la qual es dona el protagonisme a l'edifici, que albergarà propostes per tots els seus espais
  • La Mutant aposta pels processos de creació en un inici de temporada que estarà marcat per les estrenes de propostes tant locals com nacionals

Els teatres municipals inicien una nova temporada, i els dos primers mesos estaran marcats per dos fites fonamentals: en primer lloc, el 20 aniversari del TEM, que complix dos dècades en funcionament com un espai plenament consolidat i integrat en el calendari cultural de la ciutat. I, en segon lloc, la estrena a La Mutant d'espectacles tant locals com nacionals. Tal com ha assegurat el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, al setembre i octubre, els espais d'arts escèniques de l'Ajuntament de València doten l'oferta cultural de la ciutat de contemporaneïtat i accessibilitat.

Moreno ha destacat “la consolidació i el bon acolliment entre el públic” de tots dos teatres municipals de gestió directa. “Una realitat que s'ha consolidat any rere any –ha subratllat- amb l'augment sostingut en el temps tant del nombre d'assistents com d'activitats, així com en la creixent projecció a nivell nacional de tots dos espais, i en la interrelació amb el context urbà més immediat, a través d'una programació de qualitat i a l'altura de les expectatives dels seus destinataris".

En el cas del Teatre El Musical, l'avanç de la temporada ve marcat per la celebració del seu 20 aniversari. Des de la rehabilitació en 2004 de l'espai escènic situat la plaça del Rosari, el TEM s'ha consolidat com un espai de referència en l'escena local i més enllà, per la qual cosa s'ha preparat una programació variada per a tots els espais de l'edifici. Tal com ha avançat el regidor José Luis Moreno, "en el TEM, continent i contingut jugaran esta temporada un paper igual de determinant, en complir-se 20 anys de la seua rehabilitació i obertura en el barri del Cabanyal-Canyamelar”. “Es tracta d'una efemèride que suposa una fita en la història del TEM i mereixia ser recordada –ha manifestat el regidor- i que, en conseqüència, jalonarà les diferents propostes per als pròxims mesos”.

Per la seua banda, el director del TEM, Juanma Artigot, ha destacat la línia programàtica de la nova temporada, que serà “continuista i marcada per la contemporaneïtat i la qualitat, clarament liderada per dones creadores”.

#20alTEM

La temporada s'obrirà els dies 21 i 22 de setembre amb una trobada amb el teatre, la música, la dansa, la poesia escènica, la il·lustració i l'art visual sota el nom #20alTEM. Així mateix, l'edifici servirà de refugi per al simulacre escènic ATEEC V3 de Colectivo Nerval, que s'instal·larà en el vestíbul del teatre durant 72 hores continuades els dies 13, 14 i 15 de setembre. A la fi d'este mateix mes, els dies 27, 28 i 29, Taller Placer oferirà Corrimiento al rojo, un viatge experiencial a través de la foscor, la llum, la paraula i el so.

L'edifici també donarà recer a propostes teatrals com a Erma, de Maria Goiricelaya, de La Dramática Errante, que encara que no inclou ni una sola paraula del text de Lorca, conté “les de totes aquelles dones que hui s'enfronten a la impossibilitat de tindre descendència”, segons els seus proponents. En este context, també es podrà veure Misericordia, on Denise Despeyroux indaga en els vestigis de l'exili; i la peça itinerant Boges, de la valenciana Amparo Vayà, “que dona veu a dones patologitzades per la malaltia mental”.

La música serà present el 27 d'octubre amb una cita internacional de la mà del músic i compositor de música instrumental i electrònica alemany Martin Kohlstedt, així com amb el festival Volumens, durant el qual, el 18 d'octubre, s'explorarà el camp sonor entre l'art contemporani, la ciència i la tecnologia. Les arts circenses pujaran el 28 de setembre a les taules del TEM de la mà de la premiada Mar, o de cómo sobrevivir a un tsunami, de la companyia Rebe al Rebés, en col·laboració amb Russafa Escènica. I dins del marc de Valencirc, s'ha programat La Innombrable, de la companyia Alba Sarraute & Les Ofèlies.

Juanma Artigot ha explicat que des del TEM “estem avançant ja els continguts dels mesos de setembre i octubre perquè el públic puga anticipar-se i explorar un avançament de la programació que s'ha configurat per a esta tardor-hivern. Serà una temporada en la qual l'edifici, a més de les diferents disciplines que cohabiten habitualment en el seu interior, també tindrà un gran protagonisme amb motiu de la celebració dels seus 20 anys d'història com a espai cultural".

La cultura desperta en La Mutant

Quant a la sala La Mutant, durant els mesos de setembre i octubre apostarà per les artistes i els processos d'investigació i creació escènica, i acollirà un gran nombre d'estrenes de companyies valencianes i nacionals, des de la voluntat que este espai continue sent un motor que afavorisca el teixit artístic.

Tal com ha explicat el regidor José Luis Moreno, “La Mutant seguirà fidel al seu esperit disruptiu i transgressor, amb una bateria d'actuacions que igualment prometen una temporada carregada de novetats en el camp de les arts vives i que no deixaran indiferent ningú". La seua directora, Tatiana Clavel, ha afegit que “en La Mutant podrem gaudir d'espectacles de dansa, arts vives, teatre, música i activitats de mediació i pensament, amb el compromís de fer la cultura més accessible. Continuem reforçant la línia de programació diversa i de qualitat, que ens ha portat a tindre el reconeixement de la comunitat escènica a nivell nacional”, ha afegit.

Al setembre, La Mutant serà seu dels festivals independents més rellevants amb els quals es despereza culturalment la ciutat després de l'estiu. El centre d'arts vives acollirà el festival de música i il·lustració amb perspectiva feminista i inclusiva Truenorayo, l'aposta pels artistes emergents i pel xicotet format de Russafa Escènica. Festival de Tardor i el Circuit Bucles, que exhibix peces de dansa de format reduït en espais no convencionals.

Més enllà de la col·laboració de l'espai en estes destacades cites culturals, La Mutant ha programat noms propis locals i nacionals vinculats al “risc performatiu” i a l'experimentació amb els llenguatges del moviment: Societat Doctor Alonso, Cris Blanco, Javier Hedrosa, Aurora Diago i Santi Ribelles.

Els dies 4 i 5 d'octubre, Sociedad Alonso se centrarà en les cures (sentir-se malalt i ser curat, hospitals, metges, xamans…) en Hospital de campo. Els espectadors vindran a ser sanats pels metges, interpretats per marionetes, i els intèrprets seran simples mediadors en l'espectacle. La proposta de Tomas Aragay i Sofia Asencio es completarà el següent cap de setmana, 11 i 12 d'octubre, amb Prácticas del asombro, un laboratori on els eixos dramatúrgicos són les idees del malalta, el desdoblament i la relació entre el pacient i el que sana.

Javier Hedrosa, pel seu costat, reflexionarà els dies 18 i 19 d'octubre, en Escrituras no creativas. Exercici 1, sobre la còpia, el remake o la versió, habituals al cinema i la música. El ballarí valencià ha desenvolupat una escriptura coreogràfica que travessa estes qüestions a partir de la pel·lícula de terror Suspiria (Dario Argento, 1977).

El 26 d'octubre serà el torn d'Aurora Diago, qui proposa en Gymkhana un dispositiu escènic participatiu sobre la infància i les cures. La proposta combina un format de joc col·lectiu entre espectadores amb parts introspectives amb textos i amb espais sonors transmesos per auriculars wifi.

L'endemà, 27 d'octubre, Cris Blanco retrà homenatge, en Pequeño cúmulo de abismos, a “la imaginació que ens va salvar”. La proposta, en paraules de la pròpia autora és “un intent més d'entendre la realitat, o d'envoltar-la acostant-nos a totes les fantasies que puguem, des de tots els angles possibles, tots els barris i tots els temps”.

Finalment, Santi Ribelles inaugurarà una nova edició del cicle Zona grisa, dedicat a la indeterminació, a la intuïció i al descarte. En este context el creador valencià podrà compartir al llarg del mes d'octubre els resultats del seu treball i obrir-se a la trobada, la reflexió i la crítica.