S'està cercant, espereu....

Acció humanitària - València

Acció humanitària

L’Ajuntament disposa d’una línia de subvencions dirigida a organitzacions no governamentals de desenvolupament per a finançar actuacions en matèria d'acció humanitària, això és, aquella que engloba diversos tipus d'intervencions destinades a salvar la vida, alleujar el sofriment de persones afectades per desastres i protegir la seua dignitat humana i els seus drets en estes situacions, així com aquelles operacions prolongades per a cobrir les necessitats de persones refugiades i desplaçades internes.

Esta línia de subvencions s’adreça principalment a projectes de reconstrucció i rehabilitació, així com a la prevenció de desastres i l’atenció a situacions de crisis cròniques. A més a més, s’ha incorporat la possibilitat d’atendre a població destinatària de projectes de cooperació internacional finançats per l’Ajuntament que haja estat afectada per catàstrofes que amenacen la sostenibilitat de les accions portades a terme amb anterioritat, així com la possibilitat de realitzar concessions directes en contextos i àrees prioritàries per a l’Ajuntament de València.

FOTO: AL-ADALA
Foto: AL-ADALA

A més, l’Ajuntament, amb la seua participació en el Comité d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana (CAHE), participa en el finançament de projectes d’emergència mitjançant la concessió de subvencions directes que permeten respondre amb la celeritat requerida en estes situacions.

Les finalitats de l’acció humanitària són:

a) L'assistència a les poblacions afectades per crisis prolongades com a conseqüència de conflictes, guerres o catàstrofes naturals, així com les destinades a la prevenció d'estes situacions o de preparació davant d’elles.
b) Fer front als desplaçaments de la població (refugiada, desplaçada i/o repatriada) causats per catàstrofes naturals o per l'acció humana.
c) Contribuir a la reconstrucció, restauració, rehabilitació i regeneració de zones urbanes afectades per catàstrofes d'origen natural, socionatural o humana, amb especial atenció a les necessitats de les persones afectades per estos motius i posant especial accent en la infància, com en col·lectius especialment vulnerables.
d) Donar suport a les accions civils de protecció per les víctimes de conflictes o circumstàncies excepcionals i de defensa dels drets humans.
e) Contribuir a assegurar la protecció contra tota forma de violència i abús dels col·lectius de població més vulnerable en contextos de crisi humanitària i especialment de la infància, incrementant la seua resiliència i recuperació emocional.

Foto: Farmamundi
Foto: Farmamundi

Les accions humanitàries hauran de ser coherents amb la legislació internacional relativa als drets humans i al dret internacional humanitari i respectar els principis ètics i operatius de l’acció humanitària:

- Humanitat: L'objectiu de l'acció humanitària és protegir la vida i la salut i garantir el respecte dels éssers humans.
- Neutralitat: Els actors humanitaris no han de prendre partit en les hostilitats i en les controvèrsies d'ordre polític, racial, religiós o ideològic.
- Imparcialitat: L'acció humanitària ha de dur-se a terme en funció de la necessitat, donant prioritat als casos més urgents i sense fer distincions sobre la base de la nacionalitat, raça, sexe, creença religiosa, classe o opinió política.
- Universalitat: On hi haja una aflicció manifesta, l’acció humanitària ha de respondre. Qualsevol víctima d'un desastre natural o humà ha de ser socorreguda, independentment de qualsevol diferència política, ètnica o d'un altre tipus, ja que tots formem part de la humanitat.
- Independència operativa: L'acció humanitària ha de ser autònoma dels objectius polítics, econòmics, militars o d'un altre tipus que qualsevol agent humanitari puga tindre respecte de les zones en què s'estiguen executant mesures humanitàries.

 

Normativa 2020 (pdf)

Normativa 2021 (pdf).Normativa 2022 (pdf 160 kb).Normativa 2023 (pdf 209 kb)Acció Humanitària Històric 2023 (pdf 892kb).

Grup de treball d'Acció HumanitàriaVídeos de projectes

Cooperació econòmica

 

La cooperació internacional per al desenvolupament del municipi de València es focalitza en la promoció i la defensa dels drets de les persones, principalment orientats cap a l'accés a servicis bàsics lligats a la qualitat de vida, tals com la salut, l'educació, l'aigua potable i el sanejament, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, etc.

El propi Pla municipal de cooperació internacional per al desenvolupament determina que siga l'enfocament basat en drets humans (EBDH) el que oriente les polítiques de cooperació cap a l'efectiu compliment dels drets humans com a premissa indissociable del desenvolupament humà que abasta el respecte als drets civils, polítics, econòmics, socials, ambientals i culturals.
Per a això, tenint en compte este enfocament i la seua corresponent assignació de rols entre els seus titulars de drets, de responsabilitats i d'obligacions, l'objecte de la cooperació municipal és propiciar i promoure processos participatius de desenvolupament, on es transformen tant les condicions de vida com les relacions de poder i on les persones i les comunitats en les quals s'integren, es convertisquen en protagonistes del seu desenvolupament.

Foto Germán Caballero (Ramallah-Palestina)

L'Ajuntament de València convoca anualment subvencions dirigides a organitzacions no governamentals de desenvolupament per a finançar actuacions en matèria de cooperació al desenvolupament dirigides als objectius següents:

- La defensa dels drets humans i la promoció de la igualtat.
- El foment de la governabilitat democràtica, l'enfortiment dels governs locals i el suport a la participació de la societat civil.
- El reforç de les institucions públiques i del conjunt dels actors locals amb la finalitat d'assegurar la provisió de servicis socials bàsics per a la ciutadania (Educació, Salut, Aigua i sanejament).
- L'impuls a processos de desenvolupament econòmic i social endògens i sostenibles.
- La protecció i recuperació del medi ambient.
- La construcció de la pau i la prevenció de conflictes.

Foto CERAI (Mali)

Des de 2019, en compliment amb el que establix el Pla municipal de cooperació, la convocatòria de subvencions compta amb dues modalitats: una adreçada a projectes de caràcter anual i una altra, convocada per primera vegada eixe any, que permet el finançament de projectes de fins a dos anys de durada, avançant així cap a una major previsibilitat de l’AOD i cap a la implementació d’accions de més llarg termini. A més s’han incorporat aspectes com la priorització geogràfica (amb Palestina i la població sahrauí com a àrees d’intervenció prioritària); el foment de la participació d’altres servicis municipals en les accions de cooperació i la promoció del intercanvi de sabers entre les poblacions destinatàries dels projectes de cooperació i la ciutadania valenciana.

 

Projectes finançatsConvocatòries projectes cooperació internacional

Comissió de Cooperació Econòmica i TècnicVídeos de projectes