S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'arxiu municipal exposa els seus fons sobre la coronació de la Mare de Déu

La mostra pot visitar-se al Palau de Cervelló fins a final d'any

• Palau de Cervelló on s'exposen els fons de l'Arxiu Municipal

12/05/2023

Amb el títol “La Coronació de la Mare de Déu dels Desemparats. Les imatges de l´Arxiu Municipal” la mostra recull una trentena de fotografies dels diferents actes que es van celebrar fa cent anys. Esta exposició s'emmarca en la labor divulgativa de l'Arxiu Municipal i és complementària de la mostra permanent “Tesoro de la Memòria” que conté els fons més representatius de l'arxiu. La mostra, que pot visitar-se en l'horari habitual del museu de manera gratuïta, estarà oberta fins a final d'any. 
 

Esta activitat forma part del programa “Documents d’arxiu” que té com a finalitat donar major visibilitat als rics fons que conserva l'Arxiu Municipal de València. L'antiguitat d'algun d'estos materials es remunta a la conquesta de la ciutat pel rei Jaume I en 1238. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha assenyalat que “constituïxen uns dels més preuats tresors de la nostra memòria col·lectiva, un testimoni del passat i una font de coneixement irreemplaçable”.

Cal destacar també el fons fotogràfic que conserva l'arxiu, format principalment pels treballs dels fotògrafs municipals que en diferents èpoques han treballat per a l'Ajuntament. Destaquen els treballs de Vicente Barberà Masip, Enrique Desfilis, Cabrelles Sigüenza i Manuel Labrandero, així com els d'altres professionals de l'època. En l'actualitat l'arxiu fotogràfic està sent inventariat i digitalitzat estimant-se en més de 30.000 unitats el seu banc d'imatges.

Per a commemorar el Centenari de la Coronació de la Mare de Dèu s'han seleccionat més d'una trentena de fotografies al·lusives a l'esdeveniment que abasten tots els actes que es van celebrar: batalla de flors, congressos, visites a diferents entitats, una cavalcada històrica-religiosa i l'acte central de la Coronació, el dissabte 12 de maig, entorn de les 11.00 del matí en el pont del Real. L’alcalde, Juan Artal Ortells, va oferir la corona en nom de la ciutat de València i el cardenal Reig li la va imposar a la imatge de la Mare de Déu.

Esta mostra expositiva està composta per fotografies de Barberá Massip, Derrey i García, i documents d'arxiu, com l'expedient de festes que recull els actes patrocinats pel Consistori o els llibres d'actes que recullen acords relatius a la celebració, com els adorns instal·lats als carrers més cèntrics de la ciutat.

Els comissaris de l'exposició són els tècnics de l'Arxiu Municipal Alicia Martínez i Julio Moreno i la tècnica del museu Rafaela Soriano.