S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València celebra el dia gran de les Falles

La cremà dels monuments fallers culminarà la festa més internacional de València, reconeguda Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

• L'alcalde de València, Joan Ribó, ha animat la ciutadania i les persones visitants a disfrutar d'estes últimes hores de la celebració

19/03/2023

Les Falles de València 2023 culminen este diumenge amb l'acte central del programa festiu: la cremà de tots els monuments fallers, un acte que posarà punt final a una setmana festiva que ha recuperat enguany tota la participació i la lluentor de les convocatòries prèvies a la pandèmia. Per segon any consecutiu, les cremàs de les diferents falles de la ciutat s'avançaran dos hores sobre l'horari tradicional, i conclouran amb la cremà de la falla gran municipal.
 

El monument titulat “Cardioversió valenciana”, obra de l'artista plàstica Marina Puche i de l'artista faller Manolo García Lleonart, es cremarà a partir de les 23.00 hores, segons l'horari previst en el programa faller. Prèviament, tots els monuments fallers de la ciutat compliran amb el ritual de les flames, en una imatge i un gest que any rere any repetix i posa de manifest la vocació de renovació i renaixement que definix la festa identitària de València.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha animat la ciutadania i les persones visitants a disfrutar d'estes últimes hores de la celebració, i ha subratllat la singularitat de les nostres festes, que va propiciar el seu reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2016. Tal com recull la institució internacional en el seu reconeixement, “les Falles de València propicien la creativitat col·lectiva i la salvaguarda de les arts i artesanies tradicionals. També constituixen un motiu d'orgull per a les comunitats i contribuixen a forjar la seua identitat cultural i la cohesió social”.

En 2021, l'Assemblea de Presidents de Falles va acordar avançar dos hores les cremàs dels monuments, amb l'objectiu d'afavorir la participació del públic i donar-li major lluïment a l'acte final de les festes. El nou horari es va inaugurar en les Falles de l'any passat, i enguany, de nou, les falles infantils compliran el seu compromís amb el foc: a partir de les 20.00 hores es cremaran les falles infantils de tota la ciutat; i a les 20.30 hores, serà la cremà de la falla infantil guanyadora del primer premi de la Secció Especial. Posteriorment, a les 21.00 hores, serà el torn de la falla infantil de la plaça de l'Ajuntament, “Valencians en dansa”, obra de José Ceballos i Francisco Sanabria.

Una hora després, a les 22.00 hores, arrancarà la cremà de totes les falles de València, a les quals seguirà, a les 22.30 hores, la cremà de la falla guardonada amb el primer premi de la Secció Especial. El moment culminant de tota la setmana fallera tindrà lloc a les 23.00 hores, amb la cremà de la falla de la plaça de l'Ajuntament.

Culmina d'esta manera una setmana festiva que ha recuperat plenament tota la programació, tradicions i participació, i que ha registrat dades històriques d'assistència, després d'uns anys afectats per la pandèmia i els seus efectes.