S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Obras muralla islámica - València

Vés enrere Obras muralla islámica

Tornar

L’Ajuntament impulsa la modificació del projecte de l’antiga muralla islàmica com a pas previ a la represa de les obres

• La Regidoria impulsarà la realització d’un pla director de la muralla islàmica

30/01/2024

  • Les obres van ser adjudicades al desembre de 2020 per 2.701.607,41 euros (IVA inclòs) i amb un termini de durada de 15 mesos. Fins a la data, se n’ha executat aproximadament el 54%
  • Lamodificaciócomprendràlaintegracióen el futur centre d’interpretaciódels dos habitatges d’època andalusina descobertes el 2022, així com d’altres canvis possibles en la façana
  • Una vegada aprovat el nou projecte per la Conselleria de Cultura, se’n procedirà a la licitació, pel procediment d’urgència, del nou contracte d’obra a fi de concloure el procés de restauració
  • Com a novetat, s’impulsarà la realització d’un pla director de la muralla islàmica en el seu conjunt, en el qual es recullen totes les actuacions a realitzar per a la seua conservació,restauracióipromoció

 

El regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha visitat este matí les obres de restauració de l'antiga muralla islàmica de València, en la Plaça de l'Àngel, acompanyat de la direcció facultativa i dels tècnics de la Secció d'Arqueologia Municipal (SIAM), a fi de conéixer de primera mà els treballs realitzats fins a la data i de fer nous passos en la recuperació i posada en valor d'este ben protegit.

Esta visita es produïx tan sols unes setmanes després que l'Ajuntament de València acordara rescindir el contracte d'execució d'obres d'excavació, restauració i posada en valor de la muralla islàmica per demora en el compliment dels terminis per part del contractista i per incompliment de l'obligació principal de contracte, després de rebre el passat 20 de desembre el dictamen favorable del Consell Jurídic Consultiu, que avala la decisió municipal esmentada.

Els treballs referits, executats aproximadament en un 54%, han permés el descobriment d'importants troballes relatives tant al sistema defensiu andalusí com al cementeri medieval de la parròquia de la Santa Creu. Així, s'ha recuperat i tret a la llum, tal com estava previst, l’antemural o barbacana, primer mur defensiu abans d'arribar a la mateixa muralla, la berma o pas entre totes dos i el fossat exterior defensiu per on circulava l'aigua.

Igualment, a l'estiu de 2022 es va descobrir, durant les excavacions arqueològiques efectuades en el subsol del futur centre d'interpretació, part de dos habitatges d'època andalusina, la façana de la qual requeia al camí de ronda interior que discorria en paral·lel a la mateixa muralla. Una de les habitacions de la residència presenta un excel·lent estat de conservació dels murs i paviment, i conserva l'acabat original de morter pintat a l’almànguena.

Tal com han analitzat els tècnics, esta presència en constituïx un element essencial per a mostrar, en un mateix emplaçament, tant el sistema defensiu, amb els seus diferents elements, com l'organització espacial intramurs amb habitatges coetanis a la mateixa muralla, permetent establir i recuperar el nivell que xafaven els habitants de Balansiya en els segles XI i XII i que, ara, gràcies a estes últimes troballes, es podrà recuperar per als futurs visitants.

“Després de conéixer els criteris dels tècnics municipals i del projecte, esta Regidoria s'ha decantat per la solució més d'acord amb els criteris de protecció patrimonial, consistent en la integració de les restes en el futur centre de visitants. Esta solució exigix la modificació del projecte d'obres de construcció de l'edifici, buscant el manteniment de les restes on es troben actualment, sense desplaçar-les”, ha manifestat José Luis Moreno.

“La importància de les restes trobades fa que ara es plantege la necessitat de modificar el projecte, incloent totes les restes arqueològiques recuperats intramurs, per a això s'haurà de canviar i adequar la distribució del centre d'interpretació, així com possibles canvis a estudiar en la façana d'este, de manera que siguen concordes a la nova distribució i a la seua millor integració en l'entorn on es troba”, ha continuat explicant Moreno.

Amb això, es contractarà la redacció de la modificació del projecte, una vegada finalitzada la liquidació de l'obra amb el contractista anterior. A continuació, i una vegada aprovat este nou projecte per la Conselleria de Cultura, i només llavors, es procedirà a la licitació, a través del procediment d'urgència, del nou contracte d'execució d'obres, per a finalitzar la intervenció patrimonial en tot el conjunt, i s'establiran els nous terminis d'obra.

“Des de la Delegació d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, tenim la intenció de reprendre l'execució de les esmentades obres al més aviat possible, perquè de la finalització d'esta actuació depén en gran part la regeneració urbana d'este àmbit del barri del Carme, especialment degradat a conseqüència de l'existència de diverses unitats d'execució privades pendents de desenvolupament urbanístic”, ha manifestat José Luis Moreno.

Indemnització per danys i perjudicis i mesures cautelars

Segons el regidor, “els danys que ha causat esta situació a la ciutat són importants, per la qual cosa esta Regidoria considera que procedix imposar les penalitats diàries que es van aprovar mitjançant acord de Junta de Govern Local de data 29 de juliol de 2022 i que, una vegada finalitzat el contracte, s'han de fer efectives (718 euros per dia), així com iniciar els tràmits que procedisquen per a la indemnització pels danys i perjudicis ocasionats”.

Alhora i, atés que el lloc estarà sense activitat durant un temps, s'han establit una sèrie de mesures cautelars de manera que quede assegurada la protecció i salvaguarda de tots els elements patrimonials trets a la llum durant les excavacions. Així, les mesures cautelars que s'adoptaran garantiran que, fins que s'adjudique el concurs i es reprenguen les obres, l'àmbit estiga protegit davant inclemències de l’oratge.

El Servici Patrimoni Històric i Artístic va sol·licitar a la Direcció Facultativa un informe sobre les mesures que eren necessàries “per raons de seguretat o indispensables per a evitar un trastorn al servici públic o la ruïna del construït o fabricat”. Estes mesures cautelars s'adoptaran amb la major urgència possible, ja siga a través de l'empresa contractista de les obres o bé a través de l'Ajuntament, en cas de no aconseguir un acord sobre preu i terminis.

Entre d’altres mesures, s'inclou la conservació en bones condicions del pany de la muralla; la revisió de closos i senyalitzacions, per a impedir l'accés a la zona; la comprovació de l'estat actual de l'estabilitzador; la realització de revisions periòdiques cada dos mesos o, en cas de fortes tempestes, a la seua fi, o el manteniment del grup de bombament d'aigües pluvials, per a evitar l'acumulació d'aigües en les parts més profundes de l'excavació.

Pla director de l'antiga muralla islàmica

Finalment, s'impulsarà, en paral·lel a les obres, l'elaboració d'un estudi global i un pla director del recinte fortificat andalusí en el seu conjunt, de manera que la intervenció present no quede en una actuació aïllada, sinó que servisca per a tindre una perspectiva global i per a establir criteris comuns de cara a futures accions en la resta de trams de muralla dirigides a la seua restauració, conservació, promoció i a la millora del seu entorn urbà immediat.

“Són moltes les dades que s'han anat obtenint en els últims anys referits a la muralla islàmica, però encara continuen sent moltes les incògnites”, ha declarat José Luis Moreno. “Este pla servirà igualment per a actualitzar la informació i per a dur a terme un estudi complet de la fortificació en el qual es determinen les diferents patologies que presenta actualment i en el qual es recopilen i sintetitzen totes les investigacions realitzades fins a la data”.

També es considera fonamental la instal·lació de senyalística en els voltants de les torres i panys de muralla que es conserven, a fi de contextualitzar-los històricament i proporcionar, d'una manera assequible i atractiva al públic en general, tota la informació necessària sobre la muralla islàmica, a través de la col·locació de tòtems, codis QR, relleus, canvis de textura i color en el paviment i/o altres elements que els identifiquen i posen en valor.

“Elements tots ells que en permetrien la lectura didàctica i que contribuirien, sense cap dubte, a augmentar el coneixement i l'estima de la població per este monument tan emblemàtic com desconegut, com a mitjà més eficaç a l'hora d'assegurar la col·laboració social en la seua protecció i conservació”, ha conclòs l'edil, qui ha aprofitat per a felicitar i per a posar en valor el treball desenvolupat pels tècnics municipals de la Secció d'Investigació d'Arqueologia Municipal (SIAM).

Recursos multimèdia

José Luis Moreno