Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Urbanisme obri el termini per a presentar projectes per a Sant Agustí i Pérez Galdós

Sandra Gómez destaca que estos dos projectes permeten “recuperar el protagonisme per al vianant en un model de mobilitat més sostenible”

• Avinguda de Pérez Galdós

21/01/2022

La Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana ha obert hui el termini per a presentar els projectes als concursos de dues obres de remodelació “fonamentals” per a la ciutat. D'una banda, la reestructuració integral de la plaça de Sant Agustí i les seues connexions amb les vies contigües del carrer de Sant Vicent i l'avinguda de l'Oest. I per altra part, la reurbanització de les avingudes de Pérez Galdós i de Giorgeta, amb l'eliminació definitiva del túnel. Ho ha anunciat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, qui també ha informat que 26 despatxos d'urbanistes participaran el concurs d'idees per a redissenyar la plaça de l'Ajuntament.

 

Tots dos concursos tenen un termini de presentació de propostes i documentació de 60 dies naturals. Una vegada rebudes les propostes, el jurat, format per tècnics municipals, membres del col·legi d'arquitectes i enginyers i un expert o experta en enfocament de gènere, avaluarà les propostes i decidirà la guanyadora i els premiats en un termini màxim de tres mesos. Una vegada signat el contracte, l'equip seleccionat disposarà de sis mesos per a redactar el projecte.

El jurat valorarà aspectes com la innovació i originalitat de les propostes, la integració amb l'entorn i la millora del paisatge. També es tindrà en compte la sostenibilitat, l'eficiència energètica i l'optimització dels costos de manteniment posteriors, així com la reducció de la contaminació acústica. Criteris d'accessibilitat universal i incorporar la perspectiva de gènere en el disseny, també seran fonamentals.

Podran presentar-se a estos concursos equips multidisciplinaris compostos per almenys un arquitecte i un enginyer, com a responsables de la redacció del projecte; a més d'un equip multidisciplinari d'experts compost per especialistes en disseny i càlcul d'instal·lacions, disseny de paisatge i enfocament de gènere, entre altres.

 

Plaça de Sant Agustí

 

“Amb el concurs que ja hem obert, es donarà fi a la situació de provisionalitat en la qual es troba esta zona per a donar, per fi, el disseny definitiu a este espai tan representatiu en el qual conflueixen no sols un gran nombre de persones sinó també un bon nombre d'edificis de gran valor arquitectònic i patrimonial, que mereixen un entorn més digne”, ha explicat la vicealcaldessa.

El concurs afecta l'avinguda de l'Oest, la plaça Sant Agustí i el carrer Sant Vicent Màrtir, entre Guillem de Castro i la plaça d'Espanya, així com els carrers de Huesca i el carrer de Sant Pau. En total, suposarà una intervenció d'aproximadament un quilòmetre de longitud i uns 29.000 metres quadrats. Les idees presentades no podran superar el límit màxim dels 7 milions de pressupost.

“Amb este projecte, els barris del Mercat, El Pilar, Sant Francesc, i la Roqueta veuran complides les seues aspiracions de reconvertir el que fins fa poc era una gran parada d'autobusos i dos carrils dedicats quasi íntegrament al trànsit rodat, en espais més amables, saludables i accessibles per a tota la ciutadania”, ha manifestat Sandra Gómez en destacar: “a la fi la plaça de Sant Agustí serà realment una plaça, culminant així la reconversió de les grans places del centre històric de la ciutat de València”.

 

Avinguda de Pérez Galdós

 

Pel que respecta a l'actuació en Pérez Galdós i Giorgeta, el concurs d'idees planteja la transformació de tot l'àmbit, una obra que suposarà la reurbanització integral i renaturalització de dos quilòmetres. Amb este projecte, es busca fer el pas cap a unes obres que “milloraran la qualitat de vida de veïns i veïnes dels barris de la Petxina, Nou Moles, Arrancapins, Patraix, i La Raiosa, que estaran més cohesionats a través d'esta avinguda”, ha subratllat la vicealcaldessa.

“En la situació actual, prèvia a la reurbanització, l'espai ocupat pel trànsit és d'un 70%, amb zones on l'ample de les voreres és mínim, la qual cosa compromet la seguretat per als vianants. Entre els criteris que han de respectar les propostes que es presenten a este concurs destaquen l'eliminació definitiva del túnel de Pérez Galdós, nous passos de vianants per a millorar l'accessibilitat, un carril bus en cadascun dels costats o l'amplària mínima de quatre metres per a les voreres”, ha detallat Sandra Gómez. A més, el projecte inclourà un carril bici que podria ser unidireccional a cada costat de l'avinguda o bidireccional, si se situa en un dels dos costats. L'àmbit d'actuació abasta una superfície de 97.000 metres quadrats i una longitud de dos quilòmetres i el pressupost màxim per a l'execució d'obres és d'11.858.000 euros (IVA inclòs).

A partir de la publicació del concurs, els diferents equips podran treballar en la solució definitiva a una justa reivindicació dels veïns i veïnes de la zona. “Els barris de la Petxina, Nou Moles, Arrancapins, Patraix, i La Raiosa veuran complides així les seues aspiracions de reconvertir, la qual cosa hui és una font de contaminació ambiental i acústica dedicada quasi íntegrament al trànsit, en un espai més amable, saludable i accessible per a tota la ciutadania”, ha declarat Gómez.

“Amb estos dos concursos, es dona solució a dos eixos molt importants dins de la nostra ciutat i avancem en el projecte ‘València Ciutat de Places’, amb el qual des de l'àrea d'Urbanisme, estem transformant l'espai públic de la ciutat per a avançar cap a una València que responga a les necessitats dels seus habitants, més sostenible, accessible i inclusiva” ha ratificat la vicealcaldessa.

 

Plaça de l'Ajuntament

 

Finalment, Sandra Gómez també ha informat dels avanços que s'estan produint en el concurs per a redissenyar la plaça de l'Ajuntament. “S'obri la segona fase del concurs d'idees de la plaça de l'Ajuntament. Han eixit cap avant tots els despatxos i grups que es van interessar i van presentar la seua proposta. En concret, seran 26 els projectes que es presentaran. Ara s'obri el termini de 60 dies perquè tots els equips presenten a l'Ajuntament el projecte del qual serà la nova plaça de l'ajuntament”, ha avançat la vicealcaldessa, qui ha recordat que, una vegada passats 60 dies “entraríem a la tercera fase del concurs on ja el jurat tant amb personal de la casa com amb experts de fora de l'Ajuntament decidiran el futur de la plaça de l'Ajuntament”.

Recursos multimèdia

Sandra Gómez