Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament projecta la renaturalització la avinguda Ausiàs March amb una infraestructura verda que vertebrarà els barris del sudest de la ciutat

Borja Sanjuán destaca que este projecte “entronca amb una estratègia de generar grans itineraris i places per a vianants i corredors verds”

• Pranol del projecte

20/09/2021

El nou projecte de renaturalització i transformació de Ausiàs March en una avinguda de preeminència peatonal contempla convertir esta vía en un bulevar paissatgístic i ambiental vinculat al Parc Central i connectant les grans vies als barris del sudest. L’àrea total d’actuació en l’esmentada avinguda és de 81.900 m², i el pressupost per a la redacció del projecte son 600.000 euros, segons ha anunciat hui el regidor d’Hisenda Borja Sanjuán, en representació de la la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez.

 

“Este projecte dotarà als barris de Malilla, en Corts i Na Rovella de nous espais públics i zones verdes, a més dinamitzarà l’activitat comercial al voltant de la zona d’actuació, millorarà la qualitat ambiental i potenciarà la mobilitat sostenible”. En paraules del regidor Borja Sanjuán: “Esta actuació està lligada a l'estratègia de generar grans itineraris per a vianants, places per a vianants i corredors verds que es du a terme des de la Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana”. “Amb la renaturalització de l’avinguda Ausiàs March es generarà un corredor de biodiversitat, un eix entre el Parc Central i els espais verds perifèrics mitigant els efectes del canvi climàtic a la ciutat”.

Les actuacions que están dissenyant des del departament de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbá, Sandra Gómez, consistiran a l’ampliació d’espai per a vianants i per a mobilitat activa i sostenible, implantació de vegetació per a formar espai verd que dóna més qualitat ambiental i implantació d’usos ciutadans al llarg de l’eix: carril bici, espais de plaça i trobada, zones biosaludables, zones de joc, instal·lacions esportives menudes i microreserves de biodiversitat.

L’àrea total d’actuació a l’avinguda Ausiàs March és de 81.900 m², i la longitud total és de 1.250 m. En total es recuperarà 37.000 m² d’espai per a vianants que juntament amb l’actual formen un total de 54.500 m². Els percentatges d’espai per a vianants i espai per a trànsit rodat canvien. Ara un 78% es per al trànsit rodat i un 22% per a vianants. “El nou eix verd de Ausiàs March es transforma invertint el percentatge i multiplicant per tres l’espai per a vianants amb un 66% i un 34% per a trànsit rodat”, ha apuntat Sanjuán.

Les estratègies i criteris mediambientals se centren a la selecció d’espècies vegetals de fulla caduca o perenne segons la necessitat de control solar, maximització de la superfície vegetal, superfícies permeables amb el terreny i materials i textures que reduïsquen l’efecte illa de calor. “L’objectiu es millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en estos entorns, reduint la contaminació i contaminació acústica i guanyant un espai de trobada i elements de conexió amb el barri”, ha afirmat Sanjuán. 

Per a la gestió de l’aigua s’aplicaran superfícies permeables al terreny excepte calçada i voreres sobre instal·lacions soterrades, sisteme de recollida directa d’aigües de la calçada a la xarxa de sanejament, drenatge directe de les superfícies verdes al terreny per a la recàrrega d’acuífers naturals i jardins de pluja i altres sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS).

Per a mitigar la polució s’utilitzara la barrera acústica vegetal, les espècies vegetals que optimitzen la retenció de partícules en suspensió tot l’any i la maximització de la massa verda com a filtre de gasos contaminants.

Quant a la biodiversitatel nou eix verd de l’Avingua Ausiàs March aporta la selecció d’espècies adaptades a les condicions ambientals, espècies autòctones de baix manteniment, espais per a mascotes, espècies de flora variada (base alimentària de microfauna i foment de l’activitat polinitzadora), superfícies permeables i acabats que generen diferents hàbitats de microfauna (herba/grava/terra/fulles/aigua), foment de la nidificació, presència d’aigua i densitat de vegetació variable.

Els criteris utilitzats per al dissenys són d'accessibilitat universal, perspectiva de gènere i de edat i vida activa. L’accessibilitat, aporta passos de vianants a nivell, reducció de la longitud dels passos per a vianants, mobiliari adaptat i distribució adaptada a persones amb discapacitat visual i auditiva. Dins els criteris de perspectiva de gènere edat i vida activa trobem que este espai sera un entorn fàcil i segur per als vianants, accesible, jugable amb condicions d’il·luminació i visibilitat de l’entorn òptimes, amb millor visibilitat del comerç i l’activitat ciutadana. A més, serà un entorn separat del trànsit amb zones de jocs i espais de joc lliure, zones d’exercisi saludable i àrees de descans.

Es començarà próximament amb la redacció del projecte. El pressupost per a la redacció del mateix serà de 600.000€.

Esta actuació recuperarà espai per a vianants que junt amb “el corredor Verd València Sud” i el Parc Central, cus els barris del sudest de València, en un eix verd paisatgístic i de biodiversitat que ajuda a evitar els efectes del canvi climàtic i s’emmarca dins la línia amb els ODS i  l’Estratègia 2030. “El corredor verd València-Sud ja presentat arriba fins al Parc Central on també arribaria Ausiàs March formant un triangle verd en els barris del sud de la ciutat que envoltaran també el parc de Malilla, com a gran parc de barri” ha afegit Sanjuán.

Recursos multimèdia

Borja Sanjuán