S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'alcaldessa de València proposa nomenar Filla Adoptiva de la ciutat a Blanca Pons-Sorolla

• La Marina de València ha acogido la presentación del vídeo 'Todo es luz'.

12/09/2023

  • L'Ajuntament destaca la contribució de la besneta de Sorolla "al prestigi i a la difusió d'un dels més grans artistes valencians de la història i d'abast universal”, que va ser nomenat fill predilecte i meritíssim en 1900
  • María José Catalá anuncia el reconeixement durant la presentació en la Marina del vídeoclip ‘Todo es luz’ de Seguridad Social, inspirat en l'obra del pintor i produït per Visit València per a promocionar la ciutat

La Marina de València ha sigut l'escenari triat per l'alcaldessa de València, María José Catalá, per a anunciar la proposta de nomenament de Blanca Pons-Sorolla com a Filla Adoptiva de la ciutat. Des de la vora de la mar que va servir d'inspiració al gran pintor valencià, l'Ajuntament ha volgut reconéixer la labor de la besneta de Sorolla, que va heretar dels seus pares l'amor per preservar i difondre l'obra de l'internacional artista. D'esta manera, Blanca acompanyarà el seu besavi en la galeria de personatges il·lustres de la ciutat, ja que Joaquín Sorolla va ser nomenat Fill Predilecte i Meritíssim de la ciutat el 9 de juliol de 1900, amb el seu amic i escultor Mariano Benlliure.

María José Catalá ha destacat que Blanca “ha contribuït al prestigi i a la difusió d'un dels més grans artistes valencians” i ha recordat “la dedicació de bona part de la seua vida a l'estudi de la biografia i l'obra de Joaquín Sorolla, amb resultats bibliogràfics memorables”. L'alcaldessa ha reafirmat “el compromís de la ciutat amb el llegat de Sorolla. “València vol retornar al pintor tot el que va fer per ella”, ha assenyalat Catalá, qui a més d'informar de la proposta de nomenament de Blanca Pons-Sorolla com a Filla Adoptiva, “per a reforçar els llaços amb la família”, ha anunciat “una nova exposició sobre la figura de Joaquín Sorolla a la Casa Museu Benlliure.

Blanca Pons-Sorolla Ruiz de la Prada, nascuda a Madrid en 1948, va agafar el testimoni del seu pare, Francisco Pons Sorolla, per a revitalitzar la fundació instituïda en nom de l'artista en els anys 30. Com ha reconegut públicament, la lectura de les cartes que es van escriure els seus besavis, Joaquín i Clotilde, va ser el detonant per a dedicar la resta de la seua vida a preservar i difondre el llegat del pintor.

La besneta de l'artista forma part dels patronats de la Fundació Museu Sorolla, des de 1992, i de la Fundació Bancaja, entre altres. En 1992 va ser condecorada pel rei Carles Gustau de Suècia per la seua activitat divulgativa de l'obra del pintor i, en 2009, va rebre la Medalla Sorolla de la Hispanic Society of America de Nova York. És diplomada en Art i Arquitectura d'Interiors per l'Escola Internacional del IADE i va treballar amb arquitectes com Javier Feduchi o Rafael Moneo.

Blanca és, a més, una de les majors especialistes en l'obra del seu besavi i autora de la biografia més completa d'este, Joaquín Sorolla. Vida i obra (2001), així com de Joaquín Sorolla (1863-1923) (2005) i de Sorolla Masterworks (2012); a més, ha publicat en col·laboració amb altres autors Epistolaris de Joaquín Sorolla, II i III (2008 i 2009, respectivament). La seua obra magna és Sorolla. Catàleg raonat. Col·lecció de pintures del Museu Sorolla (2019), un treball ambiciós en quatre volums que integren de manera cronològica les aproximadament 4.200 obres (entre olis, aquarel·les i ‘gouaches’) que conformen el corpus de la producció pictòrica de Sorolla.

‘Todo es luz’

Precisament, l'art de Joaquín Sorolla ha il·luminat este dimarts l'edifici Veles e Vents de la Marina de València en la presentació del videoclip de la cançó ‘Todo es luz’, un tema inèdit compost per Seguridad Social, que permet reconéixer els principals espais de la ciutat que van marcar l'obra del pintor. Esta producció audiovisual, que naix de la col·laboració de la fundació Visit València amb el veterà grup valencià, amb motiu del centenari de la mort de l'artista, ha servit de banda sonora per a anunciar la proposta de nomenament de Blanca Pons-Sorolla com a Filla Adoptiva de la ciutat de València.

A més de l'alcaldessa de València, en l'acte han participat José Manuel Casañ, cantant i líder de Seguridad Social, que han complit 40 anys en l'escenari, així com la dissenyadora de moda Alba García, que ha presentat alguns models de la seua col·lecció ‘Moda i sostenibilitat’, composta per roba avantguardista i compromesa amb el medi ambient. L'acte ha sigut conduït per Pablo González, comissionat de l'Any Sorolla i director del Museu de Belles Arts de València.

Amb el vídeo ‘Todo es luz’, (https://youtu.be/JZCGFxXXoiE), Visit València busca potenciar, de manera nacional i internacional, la ciutat de València com un destí ric en cultura tan històrica, com a artística i musical. En la producció audiovisual apareixen les localitzacions més icòniques de València, des de L’Albufera, el barri del Carmen o els escalons de la Llotja, fins a les exposicions que estan ara mateix obertes al públic: Exposició Immersiva Sorolla i les obres del pintor en el Museu de Belles Arts.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

María José Catalá