S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València inverteix 100.000 euros en el primer pla director de millora integral del Jardí del Túria

El vicealcalde Sergi Campillo destaca “la necessitat d’impulsar la diagnosi per a garantir una gestió de futur, òptima tant per a la ciutadania com per a la conservació del patrimoni, la sostenibilitat i la renaturalització”

• El Jardí del Túria ocupa més de 123 hectàrees i té quasi 10 quilòmetres i usos molt diversos

03/07/2022

LAjuntament de València ha licitat la redacció del primer pla director de millora integral del Jardí del Túria amb un pressupost de 100.000 euros. Lobjectiu de la iniciativa és disposar duna diagnosi global deste espai verd emblemàtic de la ciutat -amb més de 123 hectàrees, quasi 10 quilòmetres i usos molt diversos- a fi de promoure una planificació de futur amb lhoritzó del 2030. Desta manera, es tindran en compte tant les necessitats de la ciutadania com els nous desafiaments en gestió sostenible i renaturalització de la ciutat, candidata oficial a Capital Verda Europea 2024.

 

La licitació de la redacció del pla director de millora integral del Jardí del Túria, promoguda des de l’Organisme Municipal de Parcs i Jardins i Biodiversitat Urbana, s’ha aprovat en el marc de la celebració del 35 aniversari d’este espai verd, antic llit del riu Túria. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que este moment és “molt adequat per desenvolupar un pla executiu, ecosistèmic i socioambiental a fi d’avaluar la situació actual de manera global per tal de fer una planificació a llarg termini, 35 anys després de la inauguració del primer tram, atenent tant les demandes de la ciutadania i els diversos usos, com els nous reptes en gestió sostenible i renaturalització de la ciutat de València”.

Des de la Regidoria d’Ecologia Urbana, “considerem que és necessari avaluar integralment el Jardí del Túria, creat en fases diverses i amb evolucions diferents en cadascun dels trams, per tal d’harmonitzar el seu extraordinari conjunt”, ha argumentat Sergi Campillo, en assegurar que “el Jardí del Túria és un espai verd de grans dimensions i influència en la ciutat, ja que té 123,48 hectàrees i fa quasi 10 quilòmetres”.

El Jardí del Túria, un valor per a la Capitalitat Verda Europea

D’esta manera, en paraules del vicealcalde, “assumim la responsabilitat en subsanar els problemes i identificar les oportunitats per potenciar-lo i conservar-lo, ja que és un llegat d’incalculable valor, utilitzat per milions de persones cada any, columna vertebral verda i identitat de la nostra ciutat”. “Este compromís de l’Ajuntament de València també encaixa en la nostre compromís d’esdevindre Capital Verda Europea en 2024, de fet, en estes moments, València disposa del reconeixement de la Unió Europea com a ciutat candidata oficial per a este guardó”, ha recordat el regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo.

Impuls a les solucions basades en la natura

“El primer pla director de millora integral del Jardí del Túria permetrà conservar, millorar i potenciar la infraestructura verda més important de la ciutat, així com també la seua usabilitat, el seu patrimoni natural i cultural i la seua biodiversitat. Per este motiu, l’Ajuntament de València ha licitat la redacció d’un document de tipus estratègic, el qual contemplarà diversos aspectes, entre ells, el diagnòstic d'estat actual del jardí així com dels serveis ecosistèmics i socioambientals de la infraestructura i de la biodiversitat urbana; planificació futura; propostes d'actuació i la seua contribució a la qualitat de vida de la ciutadania i a la millora de la ciutat a curt, mitjà i llarg termini, prestant especial atenció a la incorporació de solucions basades en la natura”, ha explicat Campillo.

Un pla alineat amb el Pla Verd i de la Biodiversitat

Per últim, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana ha indicat que el pla director haurà de ser coherent i estar en línia amb les directrius del Pla Verd i de la Biodiversitat, document de referència per a l'ordenació i gestió de la ciutat de València. Alhora, ha d’alinear-se amb els objectius de naturalització i restitució dels serveis ambientals i de la biodiversitat, els quals s'han revelat prioritaris per a incrementar la resiliència ciutadana enfront d'episodis de canvi com la recent pandèmia provocada per la COVID-19 i que està en línia amb les polítiques i estratègies proactives previstes per la Comissió Europea (Rescuing Biodiversity to safeguard life on Earth) i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Esta diagnosi integral del Jardí del Túria ha d'encaixar-se en la visió estratègica de València com a ciutat neta, saludable, verda, natural, solidària i integradora. A més a més, feta a la mesura de les persones, atenent la conservació i millora dels seus actius ecosistèmics i socioambientals, la seua idiosincràsia i les seues característiques clau. Les prioritats del pla de millora i condicionament del Jardí del Túria han de ser concordes a la missió, visió i valors que formen part de l’Estratègia Urbana València 2030.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo