Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'Ajuntament ha recuperat 42 milions d'euros del frau fiscal en 5 anys

Durant l'any 2021 les inspeccions tributàries han aconseguit recuperar 6,2 milions d'euros

• Façana de l'Ajuntament

29/03/2022

L'Ajuntament de València ha recuperat del frau fiscal, des de l'any 2016, més de 42 milions d'euros. Una xifra, que tal com ha explicat el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, en una compareixença pública en la qual ha donat a conéixer les dades del Pla d'inspecció municipal de l'any 2021, “s'ha pogut incorporar als pressupostos municipals, i s'ha destinat a sufragar servicis públics i costejar inversions de l'Ajuntament per a millorar la ciutat”. Segons ha afirmat el regidor “anteriorment estos diners es deixaven perdre per l'Ajuntament, perquè hi havia una absència completa d'inspecció entorn dels tributs locals”.

 

Si es desglossen els resultats del Pla d'Inspecció de l'últim exercici, es pot observar que per irregularitats en la plusvàlua s'ha recuperat 1,2 milions d'euros, la qual cosa suposa el 19% del total obtingut per les inspeccions. La sentència va provocar la devolució de prop de tres milions d'euros en este concepte, i l'anul·lació d'expedients per un import pròxim als tres milions d'euros.

Destaquen altres ingressos com els relacionats amb l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE), que té un elevat percentatge de frau, que ronda el 70% de les empreses inspeccionades, la qual cosa segons Sanjuán “avala la necessitat de continuar realitzant este tipus d'inspeccions”. S'han recaptat 2,1 milions d'euros per IAE, sobretot en empreses recreatives, hostalatge, transport i comerç. “Este concepte s'ha començat a inspeccionar des de l'arribada del nou govern, i ha permés recuperar més de 13 milions d'euros. A més ha augmentat en un 20% el nombre d'empreses que tributen, el que fa que cada vegada la tributació, a la ciutat de València, siga més justa i estiga millor repartida”, ha subratllat Sanjuán.

S'han practicat liquidacions en l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obra (ICIO), per un import de 1,9 milions d'euros, amb un percentatge de frau del 78%. En el que fa referència a les taxes per ocupació del domini públic local, la recaptació ha sigut de 208.000 euros, un 3% del total recaptat.

El regidor d'Hisenda ha anunciat que “des del Servici d'Inspecció Tributària s’està treballant per a millorar la tributació de la taxa d'aprofitament especial del domini públic per a VMP, en el que afecta les motos elèctriques de lloguer, ja que s'està resolent expedients de prop de 400.000 euros amb estes empreses”. Empreses que hauran de resoldre els expedients per a obtindre llicències per a operar els anys pròxims. Les sancions tributàries, sobre expedients que afecten l'IAE, han suposat prop de 800.000 euros, el 13% de l'import total recuperat pel consistori.

Per a finalitzar, Sanjuán ha anunciat que el divendres la Junta de Govern aprovarà el Pla d'Inspecció per a l'any 2022, que pretén adaptar de manera definitiva la recaptació de la plusvàlua conforme a la sentència del Tribunal Constitucional. Quant a les taxes per ocupació del domini públic, s'inclourà la utilització de sòl, subsol i vol de la via pública per part d'empreses explotadores de servicis com el gas, l'electricitat, o les telecomunicacions

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Borja Sanjuán
Borja Sanjuán