S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La Conselleria de Cultura emet informe favorable al Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar

Sandra Gómez: “L'informe de Patrimoni ens ajuda a avançar en la protecció del barri del Cabanyal-Canyamelar i garantir la seua rehabilitació”

• El Pla se sotmetrà pròximament a exposició pública

06/10/2022

La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat ha emés un informe favorable sobre el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar desenvolupat per la Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana. El document, una vegada amb el vistiplau de Patrimoni, se sotmetrà a exposició pública durant 20 dies perquè els afectats i afectades puguen presentar al·legacions. Superat este procés, s'aprovarà per l'Ajuntament i posteriorment per la Comissió Territorial d'Urbanisme. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha mostrat la seua satisfacció pel dictamen de Patrimoni que permet avançar en la protecció del barri del Cabanyal-Canyamelar.

 

Gómez ha qualificat este fet com “una molt bona notícia” i ha afegit que suposa “un avanç molt important de cara a aprovar el Pla Urbanístic del Cabanyal. Això ens permet donar seguretat jurídica i una espenta a la rehabilitació i consolidació del barri del Cabanyal-Canyamelar. Este Ajuntament no ha esperat l'aprovació de cap pla per a dur a terme importants inversions públiques, per a rehabilitar i regenerar importants zones del barri del Cabanyal i per a promoure la rehabilitació de l'habitatge privat, de l'habitatge de les famílies, però el Pla Especial del Cabanyal permet que tots els veïns i veïnes puguen sentir-se ja segurs a nivell jurídic, legislatiu i urbanístic que el barri del Cabanyal-Canyamelar es rehabilitarà i millorarà”. La vicealcaldessa ha destacat que l'aprovació del Pla contribuirà, per exemple, “a accelerar el pla que tenim per al bloc de portuaris i estructurar la futura parcel·la”.

Una vegada que s'incorporen alguns condicionants sol·licitats per Patrimoni en el seu informe, es preveu que el Pla Especial, ja en la seua recta final, s'aprove provisionalment a principis de l'any que ve. El Pla projecta la creació de tres vies verdes, l'enjardinament del final de l'avinguda Blasco Ibáñez, la limitació al 10% dels apartaments turístics per illa, la protecció de la façana marítima i el manteniment de la tipologia edificatòria del barri.

El vistiplau per part de la Generalitat era un pas necessari per a avançar en el procés d'aprovació d'este pla. L'informe establix uns condicionants que hauran de ser esmenats prèviament a la seua aprovació definitiva, com són detallar amb major concreció la protecció dels edificis amb nivell de protecció parcial o algunes correccions menors de les normes urbanístiques. El següent pas, una vegada es complete la informació sol·licitada, serà realitzar una nova exposició pública durant 20 dies hàbils perquè les persones afectades pels canvis puguen presentar al·legacions si així ho consideren oportú. Es preveu que es puga realitzar abans que acabe el present any.

Una vegada respostes les al·legacions a principis de 2023, el Pla serà remés a la Comissió Territorial d'Urbanisme per a la seua aprovació definitiva i la seua entrada en vigor. El Pla Especial del Cabanyal inclou una via verda que vertebrarà el barri fins a la Marina, i que tindrà com a referència l'antiga via del trenet. A més, es construirà una zona verda que re naturalitzarà el passeig marítim i que el connectarà amb la platja mitjançant un disseny amb zones vegetals i recorreguts per als vianants. Igualment, el barri disposarà de tres vies verdes més. Una d'elles transcorrerà pel nucli històric del barri, l'altra connectarà l'avinguda de Tarongers amb la costa i la tercera dignificarà el final de l'avinguda de Blasco Ibáñez.

D'altra banda, els nous habitatges es limitaran a un màxim de tres altures i de dos en la zona d'especial protecció, mantenint la tipologia constructiva, les façanes, les altures, els patis i els elements ornamentals. Una vegada s'aplique el pla, el barri disposarà de més de 60.000 nous metres quadrats de zones verdes per als vianants i més de 40.000 nous metres quadrats d'equipaments públics. El Pla Especial preveu entre altres coses la creació d'aparcaments en altura, l'obertura de comerços diferents de la restauració en els locals de l'avinguda de Neptú i la conversió en zona de vianants d'esta avinguda.

En paral·lel, s'està avançant en la rehabilitació del barri amb diversos projectes de recuperació d'espai públic. En breu es licitaran les obres de quatre projectes de l'estratègia EDUSI. Inclou la implantació de recorreguts per als vianants est-oest, l'objecte del qual és la reurbanització de tres eixos que milloren l'accessibilitat i la mobilitat; la reurbanització de l’illa oest del barri, al costat de l'estació del Cabanyal; la conversió en zona de vianants de l'entorn del Mercat del Cabanyal, que reordena els carrers circumdants per a millorar l'accessibilitat de la zona; i l'actuació que comprén la millora del traçat del carrer Marí Blas de Lezo i Serradora en la seua intersecció amb Blasco Ibáñez i que crearà una nova rotonda enjardinada entre l'avinguda i l'estació. Finalment, el barri guanyarà en breu un nou centre cívic, ja en construcció, un centre de dia per a persones majors, un nou centre d'ocupació i una nova escoleta.