S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’alcalde Joan Ribó aposta per una policia de proximitat “a peu de carrer i implicada en la vida del barri”

L'alcalde de València ha fet lliurament dels despatxos d'incorporació als 150 nous agents de la Policia Local, que se sumaran a les labors d'assistència, vigilància i defensa de la llibertat ciutadana

• Acte de lliurament de despatxos dels nous agents de la Policia Local

25/01/2023

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit este matí la cerimònia de benvinguda i lliurament de despatxos a les i els nous agents que s'incorporen a la Policia Local de València, un acte que s'ha desenvolupat a la seu central de la Policia Local de València, i en el qual l'alcalde ha defensat la importància de disposar dels recursos humans i professionals suficients perquè la policia siga una eina “de proximitat, a peu de carrer i implicada en la vida del barri”. Ribó ha citat els estudis i publicacions internacionals que assenyalen València com “una de les ciutats més segures d'Europa i amb major qualitat de vida per a viure en el món, i una de les ciutats amb menor índex de criminalitat”.
 

Estudis i mitjans de comunicació internacionals com ara la revista Forbes o el portal Numbeo, que elabora este rànquing a partir de la base de dades col·laborativa més gran del món sobre països i ciutats, confirmen estes dades, així com també ho constata el Sistema Estadístic de Criminalitat que computa dades procedents de Policia Nacional, Guàrdia Civil, policies autonòmiques i policies locals. “Però amb això no volem dir que ja està tot fet. Al contrari, són dades que ens impulsen per a continuar treballant i enfortir encara més els recursos destinats en la seguretat a la nostra ciutat per tal de garantir convivència als barris i la tranquil·litat dels nostres veïns i veïnes”, ha afirmat Joan Ribó.

L'alcalde ha participat en l'acte de benvinguda a les i els agents que passen a reforçar la plantilla de la Policia Local, acompanyat per la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, i la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario. “Este és un nou pas en l'impuls i reestructuració de l'equip de la Policia Local per a adaptar-la als nous requeriments i realitats socials als quals ha de respondre amb treball, voluntat de servici públic i eficàcia”, ha afirmat Ribó.

L'alcalde ha assenyalat la funció principal de la Policia, que és el servici públic. “I quan parlem de servici públic parlem de seguretat –ha argumentat- però també altres d’aspectes, com la proximitat, la mediació, la protecció i l'assessorament a les dones víctimes de la violència masclista, l'atenció a les persones que es troben en una situació vulnerable i moltes altres funcions que formen part del dia a dia dels i les agents. En definitiva, estar sempre on toca”.

“I això vol dir –ha continuat- estar a peu de carrer, que les i els nostres agents estiguen implicats i presents en la vida de cada barri i poble de València, que puguen conéixer i parlar amb el veïnat, que visiten els comerços, que tinguen cura dels xiquets i xiquetes, de les persones més vulnerables, dels nostres majors”.

400 places més, una xifra rècord

De fet, esmenar la manca de personal ha sigut una de les prioritats del govern local, des de la premissa d’“esmenar una situació de falta de recursos i de personal a la qual la nostra Policia Local va estar sotmesa durant més d'una dècada”: sense comptar els comandaments, des de l'any 2015 la plantilla de la Policia de València ha augmentat en 314 agents, hi ha 77 més places més en procés (de les ofertes de 2020 i 2021) i recentment s'han aprovat 10 més de l'Oferta del 2022. “En total, més de 400 noves places, una xifra rècord de processos per a sumar nous i noves agents”, en paraules de l'alcalde, qui ha avançat que al final d'este mandat “haurem aconseguit que València tinga una ràtio de policies adaptada en la població de la ciutat, un nombre d'agents suficients per a atendre les necessitats de la ciutadania i per a poder anar un pas més enllà”.

No obstant això, l'alcalde ha subratllat que, una vegada aconseguit el primer gran repte d'incrementar la plantilla, “ara toca un nou impuls per a afrontar els nous reptes: impulsar noves iniciatives i plans que reforcen de manera decidida la presència policial als nostres barris, potenciar el grup GAMA que fa una tasca importantíssima per a combatre un dels problemes més greus de la nostra societat, la violència masclista, i enfortir la coordinació amb altres cossos i forces de seguretat que pertanyen a les administracions autonòmica i estatal”.

180 agents més per a la policia de proximitat

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha explicat que, si bé hui s'han entregat els despatxos a un total de 150 agents, el procés selectiu d'oposició total és de 234 agents. “I, d'estos 234, 180 s'incorporen a la policia de proximitat, la que podríem denominar la nova policia de barri, que no substituix l'actual policia de barri, sinó que s'hi adherix –ha explicat l'edil- de manera que hi haurà 282 policies de proximitat/barri a la ciutat”. Esta nova Unitat de Proximitat i Convivència (UPIC) incorporarà 180 agents i reforçarà la seua presència als barris, amb 100 agents més de la nova promoció.

Cano ha argumentat que la Policia “són els ulls, les oïdes, l'olfacte i fins i tot la boca de l'Ajuntament. És l'únic cos municipal que és present en el territori les 24 hores del dia, 365 dies a l'any. I per això estem potenciant esta presència policial en tots els punts de la ciutat, encara que –ha matisat- “en una distribució desigual, perquè València, com totes les ciutats, és asimètrica; i les necessitats dels barris no són exactament les mateixes. I per això, el que farem amb estes noves incorporacions és afegir més policies allí on siguen necessaris”, ha conclòs.

Finalment, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha manifestat la seua satisfacció per la incorporació de nous agents a la plantilla policial, i ha assegurat que “hui és un dia històric per a l'Ajuntament i per a la ciutat de València, perquè s'incorpora la major promoció d'agents de la Policia Local de les últimes dècades”. La delegada ha subratllat que esta “injecció de personal suposarà sobretot una millora en el benestar de tota la ciutadania”, i ha recordat que l'Ajuntament iniciarà en les pròximes setmanes un nou procés selectiu, “que en breu ens permetrà incorporar fins a 77 efectius més”.

.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Aarón Cano
Lluïsa Notario