S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Aajuntament posa en marxa activitats extraescolars de caràcter cultural

Explora el teu barri! és un projecte de mediació educativa i cultural on els xiquets i xiquetes investiguen el seu barri a través d'una sèrie d'activitats participatives, lúdiques i creatives.

• Explora el teu barri

16/04/2022

Explora el teu barri! és un projecte educatiu on, mitjançant un joc d'exploració de l'entorn urbà, es creen accions que motiven els participants a conèixer i registrar els recursos culturals que tenen més propers. La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha explicat que “mitjançant estes activitats extraescolars pretenem complementar i diversificar l'oferta formativa dels centres educatius i facilitar la conciliació familiar”.

 

El projecte planteja una sèrie d'activitats participatives i creatives que interactuen amb el seu entorn amb la finalitat d'investigar i conèixer recursos culturals, com ara biblioteques, teatres, museus o centres juvenils, a més d'espais com ara horts, places, carrers, etc. o a nivell veïnal, com a associacions o comerços, partint dels interessos i els coneixements dels xiquets, xiquetes o adolescents.

En este sentit, es fan trobades veïnals a través d'accions artístiques on compartir coneixements i habilitats que permeten crear vincles entre persones de diferents edats. Les persones educadores, encarregades de desenvolupar estes activitats, creen accions multidisciplinàries que fomenten la reflexió sobre els espais que habitem de manera que es concep les persones de totes les edats, incidint en les més xicotetes, com a ciutadanes amb drets i deures. Ara comença la segona edició d'este projecte, que té lloc entre els mesos d'abril a juny, als Pobles del Nord i als barris de Campanar i Patraix.

La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha explicat que "l'objectiu és que els alumnes facen una reflexió sobre els entorns on viuen, que coneguen tant els llocs com els seus habitants i que llancen propostes sobre els usos culturals de l'espai públic". Es reflexiona al voltant del barri on es viu i la manera com s'hi interactua, amb les seues dotacions públiques, establiments i la seua gent. En base a això, els xiquets i xiquetes creen un mapa propi del barri on viuen, és a dir, generen una cartografia dels barris que reflectisca els recursos existents des del punt de vista dels xiquets i xiquetes que l'habiten. "Estes activitats afavorixen la sensibilitat, la curiositat i la creativitat del nostre alumnat, de manera que puguen ampliar el seu horitzó cultural", ha detallat Ibáñez, qui ha afegit que a través d'este projecte el mateix barri es descobrix com una font de coneixements que explorar a través del joc”.

El programa “Explora el teu barri!” està dirigit a l´alumnat amb edats compreses entre els 3 i els 18 anys. S'articulen tres trams d'edat: de 3 a 6 anys, de 7 a 12 anys i de 13 a 18 anys. Ha estat dissenyat tenint en compte la singularitat intercultural, social i topogràfica de cada barri. A la primera edició, posada en marxa el curs passat, la proposta es va desenvolupar en vuit grups de treball distribuïts als barris de Benimaclet, Ciutat Vella, Orriols, Olivereta, Cabanyal, Russafa i la pedania de La Torre.

Recursos multimèdia

Maite Ibáñez