Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El dispositiu de generació d'energia elèctrica mitjançant ones estarà operatiu l'any que ve

La Junta de Govern Local ha aprovat la redacció i execució del projecte, que permetrà reduir en 16 tones la producció anual de CO₂

• El captador d'energia de les ones es situarà en el martell del Canal d'accés de la Marina de València

25/03/2022

La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres contractar de manera conjunta la redacció i l'execució d'obres del projecte WEC (Wave Energy Converter) per a la instal·lació d'un dispositiu d'ones en l'àmbit de la Marina, que servirà per a generar energia elèctrica. El vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, ha explicat que es tracta d’“un projecte pioner que impulsa l’Ajuntament, en el marc de l'estratègia de sostenibilitat que vol fer de València una ciutat climàticament neutra en 2030”, i que permetrà un estalvi equivalent a reduir en 16 tones la producció anual de CO de la ciutat. Es preveu que l'obra estiga en funcionament en 2023, gràcies a la modalitat de contracte aprovada, que la normativa vigent preveu per a casos específics, i que permet acurtar els terminis, en unificar en una única acció la redacció del projecte i la seua execució.

 

La idea va arrancar a mitjans de 2020 de la mà del regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, amb la redacció d'un avantprojecte que estudiava la seua viabilitat. El sistema consisteix en la instal·lació en la mar d'un dispositiu, paregut a un flotador, que està connectat a un braç hidràulic, i que ocupa una superfície total de 105 metres quadrats (77 m² de terrenys, i 28 m² de làmina d'aigua). Després de l'acord signat amb l'Autoritat Portuària, es va optar per situar el captador d'energia de les ones en el martell del Canal d'accés de la Marina de València, una zona on incideix l'onatge sense obstacle, ha explicat Sergi Campillo. En esta àrea, tant per l'orientació, com per la morfologia del dic exterior, la reflexió de l'onatge sobre el mateix parament vertical provoca l'augment de l'altura d'ona i, per tant, de l'energia de l'onatge.

El projecte compta amb un pressupost de 495.916,20 euros, cofinançat al 50% per la Comissió Europea, i la duració estimada dels treballs, és de 6 mesos. Tal com ha explicat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, “amb este projecte apostem per la descarbonització i per les fonts renovables, amb l'objectiu d'aconseguir zero emissions en 2030”. El projecte generarà uns 130.000 quilowatts a l'any, la qual cosa equival a reduir en 16 tones la producció anual de CO₂ de la ciutat. El vicealcalde i portaveu, Sergi Campillo, ha recordat que l'energia de les ones, és a dir, la que es genera gràcies al moviment de les ones de la mar, “és una font renovable i neta que encara està desenvolupant-se”.

Els mercats de Torrefiel i de Jerusalem

La Junta de Govern Local ha adjudicar els contracte d'obres de reparació de la coberta i xarxa de baixants del Mercat Municipal de Torrefiel i d'obres de millora de l'eficiència energètica en el Mercat Municipal de Jerusalem. En el primer cas, l'adjudicació ha sigut per a l'empresa Vareser 96 SL per un muntant total de 375.000 euros, i un termini d'execució de dos mesos. L’empresa s'encarregarà d'actuar sobre les parts de la coberta del recinte que, amb el pas dels anys, han patit incidències en la seua estructura.

De fet, el major risc que existeix en l'actualitat és la possibilitat que apareguen filtracions en la façana en cas de fortes pluges, “per la qual cosa aquesta actuació és molt necessària”, ha subratllat el vicealcalde, que ha destacat “la inversió que l'Ajuntament continua realitzant cada any per a reformar, renovar i reparar els diferents mercats municipals de la ciutat “. “El comerç de proximitat és un eix fonamental de les polítiques del govern que presideix l'alcalde Joan Ribó, per això, des de 2015 estem realitzant tot el manteniment que durant molts anys no va fer l'anterior govern”, ha manifestat.

En la mateixa sessió, s'ha adjudicat el contracte d'obres de millora de l'eficiència energètica en el Mercat Municipal de Jerusalem a l’empresa Elecnor Servicios y Proyectos per un import de 379.093,46 euros i dos mesos i mig de termini d'execució dels treballs. Tant esta obra com la del Mercat del Torrefiel s'han presentat als fons europeus Next Generation per a aconseguir finançament europeu.

Finalment, i en este mateix context, la Junta ha autoritzat la instal·lació de punts de venda no sedentària en el passeig marítim del Cabanyal durant el pròxim estiu. Es dona permís per a la instal·lació de 31 casetes des de l'1 de juny fins al 30 de setembre. Els llocs podran estar operatius en horari d'11.00 a 23.00 hores de dilluns a dijous, i d'11.00 a 00.00 hores,

Suport al sector faller

Un altre dels assumptes abordats per la Junta de Govern Local ha sigut la selecció de projectes per a les Falles Gran i Infantil del pròxim any, 2023, per a la qual s'ha aprovat un increment del 6% del seu pressupost. Tal com ha explicat Campillo, el pressupost de la falla gran municipal passarà dels 205.000 euros proposats en 2022 als 217.300 euros (IVA inclòs) per a l'any que ve, mentre que per a la falla infantil, l'increment serà el mateix en termes percentuals, i passarà dels 28.500 als 30.210 euros. “Amb esta decisió d'augmentar les partides per a les falles de la plaça de l'Ajuntament, subratllem el suport als artistes fallers, que hem impulsat amb totes les ajudes habilitades des de l'inici de la pandèmia”, ha explicat el vicealcalde i portaveu, Sergi Campillo.

Segons estableixen bases aprovades, es valorarà “el caràcter satíric dels projectes en el seu conjunt, la seua claredat conceptual i la singularitat de la idea plantejada, la integració de l'obra en l'espai públic, la qualitat compositiva i espacial, la facilitat de recorregut, accessibilitat i relació visual des de l'exterior”. També es valorarà l'ús de materials per a contribuir a una Cremà el més neta possible.

Finalment, durant la reunió de la Junta de Govern, l'alcalde Joan Ribó ha “felicitat i agraït “en nom de tot l'equip de Govern, els servicis prestats durant les passades Falles pel personal dels diferents servicis municipals”. Campillo ha destacat les paraules de l'alcalde de reconeixement “a la col·laboració intensa de divers personal de l'Ajuntament que, any rere any, presta de manera entusiasta, cosa que fa possible que les nostres festes aconsegueixen la brillantor que les caracteritza”.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo