S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El Ple defén que el desenvolupament del Parc Central garantisca l'existència de zones verds i dotacionals

• Imatge del Parc Central

25/09/2024

  • En l'Hemicicle també es recolzen iniciatives municipals per a lluitar contra la violència i l'explotació sexual
  • L’equip de govern reitera que “la vivenda es una de les seues prioritats”

L'Ajuntament traslladarà a la Societat Parc Central les plantes viàries que procedisca per a garantir l'existència de zones verdes en els barris del sud de la ciutat, “així com una correcta ponderació dels diferents modes de transport en els accessos i eixides de València en el seu front sud, amb particular atenció a les necessitats de transport públic i xarxa ciclista”.

Així ho ha decidit hui el Ple, amb els vots dels grups polítics que conformen el govern local (Partit Popular i Vox), i sense el suport dels de l'oposició (el Partit Socialista i Compromís.) Segons este acord, en el desenrotllament d'esta zona de la ciutat “també es garantirà l'espai dotacional necessari per a equipaments escolars, i per a la futura ampliació del Cementeri General i de les cotxeres de l'EMT”.

La proposta s'ha adoptat com a alternativa a una moció presentada per la regidora socialista María Pérez, qui ha sol·licitat que “l'Ajuntament entregue a la societat Parc Central l'espai ocupat actualment per una platja de vies per a desenrotllar el projecte del Corredor Verd, un gran parc lineal que permetria connectar tots els barris del sud amb el centre de la ciutat, i amb la deguda protecció per a la fàbrica de Farines Belenguer i el nucli històric del carrer Manuel Arnau”.

Amb este objectiu, María Pérez també ha defés que “el consistori renuncie a l'ampliació del Cementeri General en la seua ubicació actual i que busque un emplaçament alternatiu per a traslladar les cotxeres de l'EMT en Sant Marcel·lí, que paralitzaran l'esmentat Corredor Verd”.

En la seua intervenció, el regidor de Compromís Sergi Campillo ha lamentat que “l'actual equip de govern descarte el Corredor Verd, que impulsaria la renaturalització de la ciutat”. “Esta infraestructura va ser dissenyada com un gran espai verd, amb un projecte emblemàtic com ho va ser el del Jardí de l'antic llit del riu Túria, i no com una gran via enjardinada”, ha assegurat.

En representació de l'equip de govern, el regidor de mobilitat, Jesús Carbonell, ha assegurat que la proposta de l'executiu per al desenrotllament del Parc Central “garantix les zones verdes ateses les necessitats que existixen a la ciutat i en la zona, que incrementarà el seu volum d'edificació”. “Els projectes han de ser objecte d'actualització”, ha defés, després de recordar que “també és necessari garantir l'existència de dotacions escolars o que el transport públic puga circular per la zona i els vehicles privats puguen accedir a les seues vivendes”.

En el debat generat a instàncies d'esta proposta també han participat l'Associació de Veïnes i Veïns del barri de Sant Marcel·lí i l'Associació Cuidam la Raïosa. En nom de la primera ha parlat María Jesús Cabel Sánchez, qui ha manifestat “rebuig a un nou bulevard replet de cotxes al voltant del seu barri”; mentre que, en representació de la segona, Stefano Carlo Ascione ha sol·licitat que s'escolte els veïns que reclamen ciutats pensades per a les persones i no per als cotxes”.

Accés a la vivenda

El Ple també ha aprovat, amb els vots a favor del Grup Popular i Vox i en contra de Compromís i el Grup Socialista, l'esmena alternativa a la moció presentada pel Grup Compromís per a adoptar mesures de foment per al lloguer.

En el debat, el regidor de Grup Compromís, Ferran Puchades, ha destacat que “la primera preocupació de la població jove no és la immigració sinó, la vivenda; de manera que cal facilitar l'accés i parar l'especulació, per a això proposem retirar la vivenda turística del mercat, controlar el preu dels lloguers, aplicar la Llei de vivenda i incorporar pisos buits al parc de vivenda pública”.

En la seua intervenció, la regidora del Grup Socialista, Elisa Valía, ha subratllat que “ha d'haver-hi consens en el fet que cal fer alguna cosa per a paralitzar el preu de la vivenda i garantir l'accés de les famílies, això implica fer política en esta matèria, és fonamental posar a les persones en el centre, no la rendibilitat dels promotors privats”.

Finalment, el regidor del Grup Popular, Juan Giner, ha presentat les línies d'actuació de la proposta alternativa, finalment aprovada. “La vivenda és la prioritat d'este equip de govern, en resposta a això hem activat solars municipals per a edificar-los, a través de la construcció directa i hem desembossat la bossa de sòl urbanitzable; a més crearem un nou sector de sòl urbanitzable residencial, que disposarà d'un corredor verd i sol·licitem a altres administracions polítiques d'incentius fiscals; així com una legislació que protegisca als xicotets propietaris”, ha defés.

Violència i explotació sexual

D'altra banda, el Ple ha acordat que l'Ajuntament se sumarà, un any més, a la commemoració del dia internacional contra l'Explotació Sexual i el Trànsit de Dones, xiquets i xiquetes. Amb això, la Regidoria d'Igualtat es compromet a impulsar accions formatives i divulgatives, centrades en promoure la prevenció i sensibilitzar a la ciutadania. Al mateix temps, es garantirà l'atenció a les víctimes, a través de la col·laboració amb la resta d'administracions públiques valencianes i amb el teixit associatiu de la ciutat.

A més, es reconeix el treball que realitza la unitat GAMMA, respecte a l'acompanyament, protecció i exercici dels drets de les víctimes. Així com la seua col·laboració en el desenrotllament i reforç de les campanyes de prevenció i educació sobre els delictes contra la llibertat sexual.

Concretament, el Ple ha aprovat, amb els vots a favor de l'equip de govern, una esmena alternativa a les mocions, d'una banda, del Grup Socialista, amb motiu del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Trànsit de Dones, xiquets i xiquetes. I, per un altre, del Grup Compromís, sobre mesures per a fer front a l'augment de les violències sexuals a València.

Respecte a la moció inicial del Grup Socialista, esta defenia la necessitat d'aprovar una ordenança que faça costat a les víctimes i genere consciència social, entre altres mesures. En este sentit, la regidora Nuria Llopis ha indicat que “és necessari renovar el compromís municipal amb la lluita per la dignitat i la llibertat de les víctimes de prostitució, perquè el cos de les dones no pot ser un objecte de compra i venda ni la prostitució considerada un treball, ja que atempta contra els drets de les dones més vulnerables”.

D'altra banda, des del Grup Compromís, Lucía Beamud ha assegurat que “es requerix una mirada holística per a atendre la realitat de les dones en situació de prostitució, de manera que es garantisquen drets i renda perquè cap es veja abocada a això, amb especial atenció a les necessitats de les dones trans i migrades en situació irregular”.

Finalment, la regidora del Grup Popular, Rocío Gil, ha assenyalat que “som conscients que esta realitat posa en relleu que les víctimes d'estos delictes tenen noms i cognoms de dones, per això s'han activat quatre línies d'actuació, que busquen reforçar la seguretat, impulsar la visibilitat a través de campanyes institucionals, ampliar els recursos en matèria d'igualtat de gènere i augmentar el pressupost de col·laboració amb entitats que atenen les víctimes d'estes violències”.

Quant a la moció inicial del Grup Compromís, que s'ha debatut a part, esta proposava mantindre mesures de prevenció com el servici InfoSex. En la seua intervenció, la regidora Beamud ha denunciat que “estem davant un augment constant de tots els delictes vinculats amb les violències sexuals a la ciutat, per la qual cosa és urgent prendre mesures perquè la vergonya canvie de costat, cal analitzar les dades, reflexionar sobre el que està passant i posar solucions sobre la taula”.

Al seu torn, la regidora del Grup Socialista, Núria Llopis, ha explicat que “el cas francés ha posat en relleu la cruel realitat que patim les dones a causa de la violència masclista, atés que existix un patró social de complicitat entre els agressors, la qual cosa requerix una millora de l'educació sexual”.

Pluralisme

En el transcurs del Ple, la portaveu de Compromís, Papi Robles, ha sol·licitat a l'alcaldessa que “es dirigisca a les entitats València Acull i a la Coordinadora Feminista de València per a sol·licitar-los disculpes públiques pels fets ocorreguts en el debat de l'estat de la ciutat, celebrat el passat 16 de setembre, i que cessament de les seues responsabilitats de govern als regidors Juanma Badenas i Cecilia Herrero pel seu comportament extremista i ultra”.

En el debat d'esta proposta, recolzada pel Grup Socialista, perquè “els representants públics han de respectar el que opine la ciutadania i acollir veus diverses sense manar-les callar”, han pres la paraula, en representació del Sindicat de Treballadors i Treballadores de les Administracions i els Servicis Públics Intersindical Valenciana, Beatriu Cardona i Elida Puig, els qui han reiterat “la seua denúncia sobre els retrocessos que ha viscut l'Ajuntament en matèria d'igualtat” i han reclamat “disculpes per les amenaçades intimidatòries que van rebre per defendre, sense censura, els drets humans per a transformar el món des de València”.

La proposta ha sigut rebutjada “perquè –en paraules del portaveu del PP, Juan Carlos Caballero- el Ple de l'Ajuntament de València respecta el pluralisme i a tots els representants triats per la ciutadania, amb debats moderats per una alcaldessa que ha sigut bandera de la moderació i respecte a l'adversari”.

Per las seua part, el portaveu de Vox, Juanma Badenas, que ha criticat a les organitzacions que, a parer seu, “es creen per a defendre a l'esquerra quan no està en el poder”,ha presentat una moció alternativa per “injúries”, que ha sigut aprovada.

Estats comptables dels grups polítics

El Ple també ha debatut hui una proposta subscrita pel portaveu del Grup Municipal Socialista, Borja Sanjuán, per a “elevar al Tribunal de Comptes l'informe de l'Interventor General de l'Ajuntament sobre els moviments d'ingressos i gastos dels grups polítics municipals, amb motiu de les irregularitats comptables de Vox”.

Esta moció, sostinguda per Compromís, ha sigut rebutjada amb els vots dels dos grups de l'equip de govern (PP i Vox). El regidor de Vox José Gosálbez ha argumentat que “l'esmentat informe de l'interventor conclou amb l'afirmació que tots els grups polítics municipals que han percebut assignacions econòmiques han complit amb les seues obligacions legals”.