S'està cercant, espereu....

Convivència Intercultural - València

CONVIVÈNCIA INTERCULTURAL

Com s'expressa en el Pla Marc Local d'Immigració i Interculturalitat 2019-2022:

El repte de València, com el d'altres grans ciutats, és consolidar-se com una ciutat inclusiva cultural i socialment, el que suposa avançar en un sentit intercultural. Inclusiva en el cultural atés que es reconeix plural, valora aqueixa diversitat i fa d'ella una oportunitat. Inclusiva també en el social, en la mesura en què es garantisca a tot el veïnat unes condiciones soci-urbanes dignes i la seua inclusió en els processos socials de la ciutat. Intercultural atés que s'encoratja una interacció i convivència que, a partir de la diversitat de cultures i d'identitats múltiples, vaja teixint un marc comú de referències, una cultura cívica comuna i un “nosaltres”, veïnat immigrant de València, compartit.

Per això des de lÀrea de Convivència Intercultural del Servei de Cooperació al Desenvolupament i Migració treballem en la planificació, desenvolupament i avaluació d'accions socioeducatives a la ciutat per a la convivència intercultural, la cohesió social tenint en compte la immigració i la diversitat, la prevenció i la lluita contra la discriminació racista i xenòfoba, el foment de la solidaritat amb les societats desfavorides i l'educació per al desenvolupament.

Principalment, treballem en dues línies d'acció:

1. SOCIOEDUCATIVA
Els projectes d'aquesta línia d'acció se centren, particularment en dos elements:
a) possibilitar experiències d'interacció positiva entre la població d'orígens autòcton i immigrant.
b) estimular una presa de consciència dels prejudicis propis i els estereotips socials de caràcter racista i xenòfobs, com a pas previ a la seua revisió i acte vigilància.

2. DIVERSITAT I PARTICIPACIÓ
Els projectes d'aquesta línia d'acció prenen l'exhibició de la diversitat cultural no com una fi en si mateix sinó com un element instrumental. Atés que la mostra de la cultura dels diferents orígens migratoris sol motivar a les seues respectives comunitats, es desenvolupen projectes en aqueixa matèria amb objectius manifestos sobre la diversitat, però amb objectius latents vinculats a la participació, l'enfortiment associatiu, la capacitat organitzativa, la integració recíproca, i el reconeixement institucional de l'Ajuntament cap a la contribució d'aquests veïns i veïnes a la ciutat.

Informació addicional

Socioeducativa:

Xarxa apuja el to contra el racisme Divercinema

 

      

 

Diversitat i participació:

 ESPAI INTERCULTURAL            Diversidad cultural

ANTIRUMORS

L'estratègia antirumors (EAR) és una de les línies d'acció de la Xarxa de Ciutats Interculturals. La incorporació a esta xarxa de la ciutat de València està en procés.

Al seu torn, el Pla Marc d'Immigració i Interculturalitat 2019-2022 recull en la seua mesura 4.10 la implementació d'esta estratègia.

L'EAR suposa un plantejament metodològic que, en les accions contra el racisme i la xenofòbia, posa el focus en els discursos socials que inclouen prejudicis i estereotips sobre col·lectius socioculturalment diferenciats i minoritaris, de manera que prenenavantsala estos discursos com el germen, l'antesala, de conductes de discriminació manifesta de tipus xenòfob i racista.

Per tant, l'EAR es dirigix al racisme modern, subtil, al que es canalitza a través dels rumors i les notícies falses sobre determinats col·lectius i a la creació de "víctimes expiatòries". No consistix en una aportació d'arguments ni dades que desmentisquen els rumors, tenint en compte la ineficàcia demostrada d'esta conducta.

Els seus elements clau són:

- Una xarxa social d'agents dedicats a esta labor.

- Un estil de comunicació adequat d'estos agents per a fer una labor antirumors interna en el seu mitjà relacional habitual (associació, centre, etc) per a influir en els emissors de rumors sense generar bloquejos o rebutjaments que impedixen continuar influint en ells.

- La inoculació d'un enjudiciament crític sobre els rumors procurant que els emissors dels rumors siguen capaços de qüestionar-ne la veracitat i valorar el mal que poden causar.

- El foment d'accions que possibiliten la interacció positiva prolongada entre grups minoritaris (grups diana de prejudicis i rumors) i els grups de la majoria social (autòctons).

- La posada en marxa d'accions comunitàries i campanyes antirumors.

RECI (Xarxa Ciutats Interculturals)

Informació addicional

VÍDEOS ANTIRUMORS

Vídeo Per una València intercultural Campanya contra la islamofòbia
Vídeo Comunitat xinesa en València Comunitat Xinesa a València/ Col·laboració amb: Assoc. Cultural Han, Assoc. Estudiants i Investigadors Xinesos i Institut Confucio
Vídeo Comunitat Pakístani a València Comunitat Pakístani a València/ Col·laboració: Associació Pakfriends