S'està cercant, espereu....

#DonesMigrantsDonesFonamentals - València

#DonesMigrantsDonesFonamentals

Volem dedicar este huit de març a les dones que van arribar des de lluny per a ser ciutadanes valencianes, carregades d'esperança i talent, de força i creativitat, a vegades de necessitat, i sempre amb molt a oferir. Volem escoltar-les, conéixer les seues experiències. 

Gràcies per la vostra veu, Ángela, Kandy, Marcela, Nadia i Rim.

 

Ángela Nzambi

Ángela Nzambi és natural de Guinea Equatorial. Allí va començar la seua vida universitària, que va continuar a València estudiant ciències empresarials. És escriptora, feminista i activista pels drets humans. Treballa per a la CEAR (Comissió d'Ajuda al Refugiat) com a responsable del voluntariat (voluntariat i participació). A més del seu activisme sobre migració, lluita per la reivindicació de la igualtat de drets i el feminisme des de la perspectiva de les dones negres. Per a ella, el treball de la societat civil organitzada també és fer política: analitzar i proposar solucions per a obtindre recursos i poder executar accions, projectes i programes que solucionen o mitiguen problemes socials concrets. Ha publicat tres llibres: Ngulsi (2012), Biyaare (2015) i Mayimbo (2019); la seua última obra, en la qual es difuminen les línies entre passat i present, entre Àfrica i Espanya, ha rebut el Premi Nacional de Literatures Africanes “Justo Bolekia Boleká” 2019.

Ángela Nzambi. Equatoguineana. Escriptora. Activista Drets Humans. Dones Migrants, dones fonamentals. 8m, día internacional de les dones.

Kandy Wang
Kandy Wang va nàixer en Xina, en una ciutat costanera tan bonica com València. En 2013, va vindre per a estudiar i ací es va quedar, participant en activitats de benestar públic relacionades amb els intercanvis culturals y, en 2016, va participar en la creació de l'Associació Centre Cultural de la Xina a València, l'única associació cultural de xinesa a la Comunitat Valenciana. Promouen intercanvis culturals entre la Xina i Espanya, ensenyen la seua llengua i difonen la seua cultura. Com a voluntària, realitza cursos d'idiomes, d'immigració, tallers culturals i altres serveis socials per a persones migrants xineses. Ha ajudat a moltes dones, xiquetes i xiquets migrants a aprendre castellà, integrar-se, inscriure's a les escoles per a estudiar; i a les dones migrants xineses a iniciar els seus propis negocis i gaudir de respecte i estatus social. Des de 2017 organitzen els actes de la celebració de l'any nou xinés a València, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana.

Kandy Wang. Xinesa. Directora del centre cultura de Xina a València. Mediadora cultural. DOnes Migrants, dones fonamentals. 8m, día internacional de les dones.


Marcela Bahamon

Marcela Bahamón va nàixer a Colòmbia. Va arribar a Espanya en 2001 i viu a València des de 2004. Té formació com a administrativa i en dinamització comunitària. Ha treballat com a treballadora de la llar i de les cures (els primers quinze anys), locutora, humorista, comercial, ajudant de cuina, recepcionista i teleoperadora. Actualment és dinamitzadora comunitària per al programa: "Dones Teixint Oportunitats: Lluita contra la pobresa laboral i de les cures", de l'ONG FARMAMUNDI i l’AIPHyC. En 2016 va fundar, amb Ànima Sarabia i Dolores Jacinto, l’AIPHyC (Associació Intercultural de Professionals de la Llar i de les Cures), per a visibilitzar, sensibilitzar i reivindicar tots els temes relacionats amb este sector laboral, des de les seues pròpies veus. Els dos aspectes que marquen la seua labor com a coordinadora i portaveu de l'associació els va experimentar en primera persona en denunciar al seu últim ocupador: la necessitat d'aprendre sobre drets laborals i civils i, sobretot, de sentir-se acompanyada en tot el procés de denúncia per explotació laboral. El seu lema: "Unides Som Forts, Teixides, Invencibles", ha sigut clau per a mantenir-se en peus, durant estos 7 anys, com a organització no tecnificada.

Marcela Bahamon. Colombiana. Activista del treball de la llar i les cures.  Dones Migrants, dones fonamentals. 8m, día internacional de les dones.


Nadia Zein

Nadia Zein va nàixer al Marroc. Viu a València des dels deu anys. Reconeix que li va costar tirar arrels, perquè va trobar dificultats per a integrar-se, però les va véncer i ara se sent tan espanyola com marroquina. La seua mare sempre ha cosit i ella va viure des de xicoteta el món de la moda. Va decidir molt prompte que volia dissenyar. I també va destacar molt prompte. Estudiant, va guanyar el primer premi de la Comunitat Valenciana en tecnologia de la moda. Es va independitzar amb divuit anys, estudiant i treballant al mateix temps. Vol ser un exemple per a les dones musulmanes que no saben com realitzar els seus somnis, com adaptar-se, i es queden a casa. Per a ella, la passarel·la és un aparador des del qual revolucionar la imatge de la dona musulmana. Fusiona les cultures àrab i europea, en col·leccions riques en mescles de textures i colors. Per exemple, renova la proposta estètica dels turbants, oferint també a les dones occidentals un nou complement. Dissenya amb un profund respecte per la seua cultura, i amb gran atractiu per a la dona occidental.

Nadia Zein. Marroquina. Dissenyadora de moda. Dones Migrants, dones fonamentals. 8m, día internacional de les dones.


Rim Hamza

Rim Hamza va nàixer a Tunísia. Allí va estudiar Biotecnologia Mèdica i un màster en genètica i biodiversitat. La seua tesi en Biotecnologia de plantes la va portar la UPV (en el IBMCP). I ja porta a València deu anys. És investigadora postdoctoral en l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) (centre mixt CSIC-UPV). Treballa per a desenvolupar cultius amb un millor valor nutricional, més sostenibles i resilients. En la seua família va aprendre la importància de la independència econòmica, emocional i ideològica per a les dones. I utilitza el coneixement de l'acadèmia per a beneficiar a la societat. Vol acostar la ciència a les noves generacions; demostrar a les xiquetes que la ciència també és per a elles!; visibilitzar la contribució de les dones estrangeres, especialment d'ascendència africana i àrab, en la investigació. Participa en esdeveniments de divulgació, donant xarrades i tallers (“Expo Ciència”, “Nit dels Investigadors”, “Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència”, etc). També va col·laborar en l'acolliment del vaixell Aquarius com a traductora, amb “Esperanza del Mediterráneo”. I va ser una de les persones que va recollir el premi Jaume I de la Generalitat Valenciana en nom del col·lectiu.

 Rim Hamza. Investigadora en Biotecnología. Tunisiana. Dones Migrants, dones fonamentals. 8m, día internacional de les dones.