S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València aposta per la IA i la transició energètica justa i inclusiva que involucre a la ciutadania

• Sessió interactiva amb l'audiència sobre la promoció de projectes sostenibles

26/06/2024

  • Tècnics de la fundació municipal València Clima i Energia i València Innovation Capital han compartit projectes i iniciatives durant la segona jornada de VLC Cities Climate Week
  • L'Ajuntament posa en marxa la iniciativa “Las Naves Brillen” de sostenibilitat energètica i l'App València que ajuda als ciutadans en la separació i el reciclatge dels residus

En la seua segona jornada, València Cities Climate Week reprén les seues sessions, panells, conferències i taules redones entre especialistes de tota Europa per a continuar abordant els diferents aspectes relacionats amb la resiliència, la neutralitat climàtica i la sostenibilitat.

En estes trobades el personal tècnic de la fundació municipal València Clima i Energia i de València Innovation Capital (VIC) ha compartit tant projectes com iniciatives en matèria de millora climàtica i d'eficiència energètica que actualment s'estan aplicant a la ciutat de València.

Durant el matí, la tècnic València Innovation Capital, Claudia Ferre, ha participat en una sessió interactiva amb l'audiència, emmarcada en el fòrum anual Energy Cities, on s'ha generat un debat sobre el rol i els riscos que poden assumir les institucions per a promoure projectes sostenibles.

Ferre ha assenyalat que la iniciativa “Las Naves Brillen”, desenvolupada per València Innovation Capital en el marc del projecte de MatchUp, “ajuda a la ciutat a liderar la transició energètica justa i inclusiva, a aconseguir un edifici amb autoconsum renovable i més sostenible i a més involucrar a la ciutadania”.

En este sentit, la tècnic ha explicat que el projecte ha consistit a instal·lar en la coberta de Las Naves la primera planta fotovoltaica socialitzada, és a dir, que ha comptat amb el finançament de 68 ciutadans i ciutadanes que es van unir a esta iniciativa. Els participants reben els beneficis econòmics generats pels estalvis energètics de l'edifici i Les Naus reinvertix estos estalvis en accions per a reduir la pobresa energètica de la ciutat. “La seua posada en marxa va ser al març de 2023 i en eixe any es van aconseguir uns estalvis de més de 20.000 euros”, ha destacat Claudia Ferre.

Per part seua, Francisca Hipólito, també de València Innovation Capital, ha intervingut en la sessió d’Energy Cities titulada “Gestió de residus i circularitat” i en ella ha donat a conéixer el projecte pilot que l'Ajuntament de València ha llançat per a ajudar els ciutadans a separar millor els seus residus.

Es tracta d'App València i consistix en una app que incorpora la intel·ligència artificial i permet a l'usuari fotografiar amb el seu mòbil el residu sobre el qual té dubte, reconéixer-lo i obtindre informació per a depositar-ho en el contenidor correcte, fins i tot quan hi ha mescla de materials.

Segons ha explicat Hipólito, esta tecnologia, gràcies a la IA, “permet resoldre els dubtes en temps real i prescriure de manera precisa on i com reciclar cada possible residu i les seues combinacions complexes. De tal forma que és capaç, no sols de detectar la presència de múltiples materials combinats, sinó a més d'indicar el procediment adequat en cada situació específica, siga depositar en contenidors o portar-lo a l'ecoparc”.

La ciutadania pot trobar en l'App València la icona d'este “coach” o assessor d'intel·ligència artificial i clicant en ell s'activa la cambra del mòbil per a fer una fotografia del residu. S'identifica el residu i es mostra a l'usuari la informació sobre en quin contenidor s'ha de depositar”.

“L'aplicació de la intel·ligència artificial – ha continuat Francisca Hipólito – ens permetrà, en este cas, millorar encara més la separació i el reciclatge dels residus, amb una metodologia, a més, senzillíssima d'utilitzar, a l'abast de tota la ciutadania. Creiem que és un pas important en la millora de la política de residus i de sostenibilitat de la ciutat”.

“El Meu Barri en Transició” i “Requiem in Power”

En les jornades vespertines, els tècnics de València Clima i Energia, Alejandro Gómez i Arturo Zea, han intervingut en les sessions del fòrum de les Ciutats Missió “Innovacions per a l'acció climàtica” i en la sessió d’Energy Cities “Ciutats i comunitats energètiques: treballant junts per una transició energètica més justa”, respectivament.

Durant la trobada, Gómez ha compartit diverses experiències ja realitzades com són “El Meu Barri en Transició” i la “Mesa de Transició Energètica” que tracten sobre com implicar la ciutadania i a altres entitats de l'ecosistema (privades, públiques, socials, acadèmiques i mitjans de comunicació) en la Missió Climàtica i els projectes de sostenibilitat de la ciutat.

Així, el tècnic de VLC Clima i Energia ha assenyalat que “El Meu Barri en Transició” va suposar realitzar un procés participatiu en el barri d'Ayora per a efectuar un diagnòstic de les necessitats perquè fora més verda i sostenible i com l'Ajuntament i la mateixa ciutadania podia contribuir en eixa transició ecològica.

“Este mateix procés es repetirà en 2024 en altres tres barris de València, en el marc de la Capitalitat Verda Europea, com són Orriols, Saïdia i L’Olivereta”, ha anunciat Alejandro Gómez, qui ha afegit que “el que es busca és motivar a la ciutadania i a altres entitats a participar en els projectes de sostenibilitat, posant el focus en els "sospitosos no habituals", és a dir, persones i empreses que no solen intervindre en esta mena de projectes”.

En este sentit, Gómez ha recordat una altra experiència posada en marxa des de 2023 per a implicar eixos “sospitosos no habituals” com és el programa “Falles neutres i sostenibles”, que premia a les comissions falleres que promouen la sostenibilitat en els seus monuments i els seus casals.

Per part seua, Arturo Zea ha donat a conéixer com València està abordant els desafiaments relacionats amb els projectes solars comunitaris. En la seua intervenció, Zea ha explicat el projecte “Requiem in Power” (RIP), en el marc del projecte PowerUP, pel qual l'Ajuntament instal·larà 5 plantes fotovoltaiques en els cementeris municipals.

Arturo Zea ha assenyalat que gràcies a esta iniciativa “València destinarà un 25 % de l'energia a llars en situació de vulnerabilitat a través d'autoconsums col·lectius de gestió municipal. “Així, València es consolidarà com una de les ciutats europees líders en estalvi i eficiència energètica i també en sostenibilitat, en estalviar-se l'emissió de més de 1.000 tones de diòxid de carboni a l'any”, ha subratllat.

Finalment, el tècnic de VLC Clima i Energia ha destacat que “este projecte és una iniciativa que s'emmarca dins dels projectes relacionats amb la Capitalitat Verda Europea i en els objectius de l'Acord Climàtic subscrit per l'Ajuntament de València per a la Mission 2030” i ha indicat que “esta sessió ha servit perquè experts d'altres ciutats europees aporten idees i millors pràctiques que es puguen aplicar a “Requiem in Power”.

Recursos multimèdia

Claudia Ferre