S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Programa Mi centro en transición - València

Vés enrere Programa Mi centro en transición

Tornar

El programa “El meu centre en transició” de l'Oficina de l'Energia de València multiplica la participació de centres educatius este curs

• Per al curs actual ja s'han inscrit 17 centres de secundària, així com altres cinc centres de la Universitat Popular

27/11/2023

  • El programa “El meu centre en Transició” de la Fundació València Clima i Energia ha multiplicat el nombre de participants fins a 22 centres educatius en el curs 23/24, entre Instituts públics de Secundària i Universitats Populars
  • El projecte oferix realitzar auditories en els centres amb l'objectiu de reduir el seu consum energètic i les emissions de CO₂

Els centres educatius de València participen en les activitats de sensibilització i acció en el marc de la transició energètica a través del projecte “El meu Centre en Transició”, una iniciativa de l'Ajuntament de València, que es desenvolupa a través de l'Oficina de l'Energia municipal. El programa ofereix realitzar auditories en els centres escolars, amb l'objectiu de reduir el seu consum energètic i les emissions de CO₂; i, per a això, un equip tècnic analitza amb equips de mesurament l'energia que gasta cada centre en il·luminació o en calefacció per a poder analitzar els hàbits de consum, i proposar mesures per a la reducció i l'optimització de la despesa.

Així ho ha explicat el regidor de Millora Climàtica, Acústica i Eficiència Energètica, Carlos Mundina, qui ha recordat que “el canvi social que necessita la transició energètica és transversal”. “L'eficiència energètica –ha subratllat- és clau per a l'estalvi econòmic i també per a la millora climàtica de les nostres ciutats. Amb este programa s'aconsegueix una reducció de la factura energètica dels centres públics i, al mateix temps, es difon una nova cultura de l'eficiència i de la responsabilitat en l'ús que fem de l'energia”.

El projecte va començar al febrer de 2021 en l'IES SERPIS, del districte Marítim, amb l'alumnat de Biologia i Tecnologia de 4t curs d'ESO. Per al curs actual ja s'han inscrit 17 centres de secundària, així com els centres de la Universitat Popular d'Ayora, Orriols, Nou Moles, Proveïments i Jesús.

Ecoauditoria i tallers de treball

L'objectiu del programa, més enllà de reduir la factura del gas o la llum mitjançant la millora de l'eficiència en el consum, és que l'alumnat entenga el concepte de transició energètica, és a dir, que relacione el consum i la producció de l'energia amb les emissions de CO₂, que prenga consciència de quins són els seus hàbits de consum en el centre i a la seua casa, que col·labore en l'estalvi energètic i, finalment, promoure una reflexió sobre l'ús de l'energia. Per això, a més d'una ecoauditoría durant el curs es programen tallers en grups de treball que involucren a estudiants, famílies i professorat.

“El sistema educatiu és un pilar bàsic de conscienciació social”, ha subratllat Carlos Mundina, qui ha afegit que “des de l'Ajuntament treballem de la mà amb la comunitat educativa, i el fem tant en els centres d'ensenyament Secundari com en els centres d'ensenyament no reglat (centres per a adults en col·laboració amb la Universitat Popular). La finalitat d'este programa és aconseguir que la comunitat educativa faça un ús més conscient i eficient de l'energia en el centre, començant el camí cap a la transició energètica. Treballant amb els centres educatius més pròxims a l'Oficina s'amplia el projecte de centre en transició a un projecte de barri en transició on els centres educatius siguen impulsors del model i motor de canvi, ha conclòs l'edil.

Un projecte referent a Espanya

L'any passat el projecte El meu Centre en Transició de l'Ajuntament de València va ser reconegut en els premis nacionals de l'Associació d'Agències Espanyoles de Gestió de l'Energia (Eneragen) per la seua acció de sensibilització i difusió de l'eficiència energètica, i en els SustainabilityActions atorgats per CompromisoRSE, en la categoria d'Administració Pública per impulsar l'estalvi energètic en els centres educatius.

A més, este mes l'Oficina de l'Energia i la Fundació València Clima i Energia van rebre el Premi del Clúster de l'Energia de la Comunitat Valenciana a la millor iniciativa d'impacte social en matèria energètica de la Comunitat, i el setembre passat va ser finalista en els premis de la Nit de l'Energia d'Espanya, com a millor iniciativa pública energètica de 2023.

Recursos multimèdia

Carlos Mundina