Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno. Protocolo de pagos y gestión de proveedores - València

Vés enrere Pleno. Protocolo de pagos y gestión de proveedores

Volver

L’Ajuntament aprova demà un protocol de pagaments i gestió de proveïdors per al sector públic local

L’òrgan col·legiat també ha acordat la segona modificació de crèdits extraordinaris, que permetrà sumar més de dos milions d’euros a la concessió d’ajudes per pal·liar els efectes de la crisi

• Façana del consistori

25/02/2021

La Comissió d’Harmonització convocada demà divendres aprovarà un protocol de pagaments i de gestió de proveïdors per al sector públic local, seguint les recomanacions de l’informe resum de la intervenció municipal corresponent a 2020 del qual s’ha donat compte en el Ple celebrat hui. Ho ha anunciat el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, durant la sessió plenària, en què s’ha acordat la segona modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit del Pressupost de 2021, que permetrà sumar més de dos milions d’euros a la concessió d’ajudes per pal·liar les conseqüències de la pandèmia. La proposta ha eixit endavant amb el suport de l’equip de govern, l’abstenció de PP i Ciutadans i la negativa de Vox. L’òrgan col·legiat també ha donat llum verd al Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals del municipi de València —amb els vots a favor de l’equip de govern, els vots en contra de Ciutadans i l’abstenció de populars i Vox— i a la missió ‘València ciutat neutra’, en el marc de Missions València 2030, amb el propòsit d’aconseguir que almenys tres barris o pobles de la ciutat siguen climàticament neutres abans de 2030 —amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte Vox—.

 

En la sessió plenària ordinària del mes de febrer, s’ha donat compte de l’informe resum del control intern de l’exercici 2020 de l’Ajuntament, el qual conté els resultats més significatius que es deduïxen de totes les actuacions de control realitzades durant 2020 per la Intervenció General Municipal. El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha ressenyat “un problema de control general” en els organismes autònoms, fundacions i societats municipals, com ara el Palau de Congressos, l’EMT o la Fundació València Activa, del qual “ja havia advertit la intervenció”. Tot i els suggeriments de l’informe de l’any passat, ha afegit Giner, “no s’ha presentat cap pla d’actuació”. En la mateixa línia s’ha pronunciat la regidora popular Paula Llobet. “Cap Ajuntament ha tingut tres robatoris per estafa en 15 mesos”, ha apuntat l’edil del PP en referència als furts en l’EMT, el Palau de la Música i el Palau de Congressos. “Ja en la intervenció de 2019 es parla de posar en marxa un pla d’acció per subsanar deficiències. Estaven avisats i no han fet res”.

Per al titular d’Hisenda, Borja Sanjuán, “totes les deficiències del sector públic empresarial de la ciutat no han sorgit ara, es tracta de solucionar els problemes que ens va deixar el govern del Partit Popular”. En eixe sentit, ha anunciat la convocatòria de la Comissió d’Harmonització demà divendres per aprovar la revisió del protocol de pagaments i de gestió de proveïdors en el sector públic local que recomana la intervenció. “No anem a tardar ni 24 hores entre que es dona compte de l’informe resumen en el Ple fins la convocatòria de la Comissió d’Harmonització”. Sanjuán ha destacat així mateix el contingut de la segona modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit del Pressupost de 2021, que permetrà sumar més de dos milions d’euros a les ajudes destinades a pal·liar les conseqüències de la pandèmia i que ha rebut el suport de Compromís, socialistes i Ciutadans. “Hi ha un element rellevant que marca el model amb què este Ajuntament està encarant la gestió del pressupost d’enguany, l’augment del pressupost d’inversions”, ha assenyalat. “Els punts de l’acord pressupostari estan pràcticament complits i superarem de sobra l’acord”. El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha reconegut “la rapidesa en la gestió de les ajudes directes” i que “part de l’acord pressupostari s’està complint”.

 

PLA LOCAL DE PREVENCIÓ D’INCENDIS FORESTALS

 

Pel que fa a l’àrea d’Ecologia Urbana, ha quedat aprovat el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals del municipi de València, obligatori per als municipis amb terrenys forestals en zones d’alt risc segons el que establix la legislació estatal i autonòmica. El document, que planifica les propostes que tenen com a objectiu reduir la propagació dels incendis forestals, ha eixit endavant amb els vots a favor de l’equip de govern, els vots en contra de Ciutadans i l’abstenció dels regidors i regidores del PP i Vox. Es tracta d’un instrument amb una vigència de 15 anys i un pressupost estimat de mig milió d’euros per a la protecció del bosc de la Devesa, que està inclòs igualment en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del Parc Natural de l’Albufera, però també d’altres zones de la ciutat, com ara la pineda de les Pedreres de Massarrojos, la marjal de Rafalell i Vistabella o la zona forestal de l’antic llit del riu Túria prop de Campanar.

En este punt de l’orde del dia ha pres la paraula Gema Sanchis, en representació de l’associació de veïns de la Dehesa del Saler, qui s’ha queixat que no s’haja obert un procés de participació ciutadana per a la definició del pla, el qual ha qualificat de ser “una continuació d’allò mateix que s’ha fet en els últims 40 anys”. Per part de Ciutadans, el seu portaveu, Fernando Giner, ha argumentat el vot en contra del seu grup per “tres dèficits” detectats en el pla: la falta de participació, l’obligació del veïnat de costejar-se els seus plans d’autoprotecció i la insuficiència de perímetres de seguretat. D’altra banda, la regidora popular Julia Climent ha denunciat “demora injustificada” en la tramitació del pla” i que “no s’haja comptat amb el veïnat ni l’oposició per a la seua elaboració”.

En el seu torn d’intervenció, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha posat en valor el treball i les revisions per les que ha passat el document abans d’arribar al seu debat i aprovació. Campillo ha destacat que “l’autoritat ambiental, els tècnics de la Generalitat, la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals ha donat el seu vist-i-plau i, per tant, no cap el menor dubte que este pla complix tots els requisits legals”. El vicealcalde ha explicat que en la concepció del bosc de la Devesa, “no com un jardí, sinó com un ecosistema, la necromassa juga un paper important per al manteniment de la biodiversitat”. Es tracta, de “l’únic exemple de bosc de tota la costa espanyola que és un bosc madur” i s’incidix a “controlar la necromassa més pròxima als edificis habitats”. Ara bé, “la normativa forestal indica que en aquells llocs protegits per la normativa pròpia del parc natural —com és el cas del bosc de la Devesa—, preval la normativa del parc natural” i “ens hem d’ajustar a llei”.

 

MISSIÓ ‘VALÈNCIA CIUTAT NEUTRA’

 

L’òrgan col·legiat ha impulsat la missió ‘València ciutat neutra’, amb el suport tots els grups municipals, excepte Vox. El propòsit d’esta iniciativa és aconseguir que almenys tres barris o pobles de la ciutat siguen climàticament neutres abans de 2030. És la primera missió que es desenvolupa en el marc de Missions València 2030, promogut per l’Ajuntament i el centre d’innovació Las Naves, i es formula com a part de l’Estratègia Urbana València 2030 que, per una banda, articularà la coordinació transversal de les diverses delegacions i el sector públic local, i per altra, establirà les aliances, xarxes i col·laboracions publicoprivades per impulsar les innovacions necessàries per a l’èxit de la missió ‘València ciutat neutra’. 

La popular Paula Llobet ha mostrat el suport del seu grup perquè “València puga liderar esta iniciativa per poder tindre una bona posició a Europa per captar fons europeus”. No obstant això, ha alertat que “l’oficina de projectes europeus només té dos tècnics i allò és inadmissible per complir amb les funcions que té encomanades”. El regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha expressat sorpresa, perquè “som els primers en tot Europa a tindre el projecte de missió preparat, ja estem parlant d’altres missions que estem duent endavant i estem parlant d’una altra cosa que no té res a vore”, ja que “l’oficina de projectes europeus està funcionant” i “tot i que tinguera 200 funcionaris, els fons EDUSI, per exemple, no s’executen des d’allí”.

 

RÈGIM DELS PERMISOS PER VACANCES DELS CÀRRECS ELECTES

 

En altre ordre de coses, s’ha acordat la proposta sobre el règim de dedicació, retribucions i assistències dels càrrecs electes amb els vots a favor de Compromís, PSPV-PSOE i Partit Popular, els vots en contra de Vox i l’abstenció de Ciutadans. El portaveu de Vox, José Gosálbez, considera que este punt “s’ha d’estudiar en profunditat per part dels servicis jurídics municipals i la secretaria general”, ja que els textos legals no mencionen específicament les vacances en el cas de càrrecs electes. L’edil de Ciutadans Rafael Pardo, qui ha intervingut per videconferència, ha manifestat disconformitat amb “la possibilitat de compensar econòmicament les vacances de càrrecs electes no reelegits al final del mandat”.

 La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, qui ha participat de forma telemàtica, ha expressat perplexitat pel canvi de postura de Ciutadans i Vox i ha defensat la proposta d’acord en tindre tots els avals jurídics necessaris. “És una qüestió que s’ha reconegut sempre de facto, però no estava regulada”, ha explicat, “i s’aprofita una petició de regidors i regidores d’anteriors legislatures per regular-ho”.

 

URBANISME

 

Respecte als temes urbanístics, s’ha aprovat provisionalment la modificació del Pla Parcial Font Sant Lluís, de caràcter estructural, relativa a les torres d’alta tensió, i l’actualització dels criteris del registre municipal de solars i edificis a rehabilitar. Els acords s’han adoptat amb el suport de Compromís i socialistes i l’abstenció de populars, Ciutadans i Vox.

 

PARTICIPACIÓ A DISTÀNCIA

 

A causa de la situació actual de la pandèmia, les reunions dels òrgans municipals, com ara el Ple, la Junta de Govern Local o les comissions, es fan de forma telemàtica en la mesura dels possibles. En la sessió plenària del 25 de febrer han participat a distància 20 dels 33 regidors i regidores de la corporació, a l’igual que va ocórrer el mes passat.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr